PressCode

13 contracte de finanțări în Programul “Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice și Ecosisteme”, aprobate astăzi. Primaria Tulcea, printre beneficiari  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a participat astăzi, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare din cadrul Programului „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme”(RO-Mediu), derulat de ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de Operator de Program pentru Programul RO – Mediu și finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Proiectele pentru care au fost azi semnate contractele de finanțare, au fost selectate în urma procesului de evaluare aferent Apelului nr. 2 ”Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare” și beneficiarii sunt Primăria Deva, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Suceava, Primăria Fălticeni, Primăria Gura Humorului și Primăria Botosani, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Mediului.

Pentru Domeniul Atenuarea schimbărilor climatice şi adaptare, beneficiarii sunt Primăria Satu-Mare, Primăria Tulcea, Primăria Moreni, Primăria, Primăria Pitesti, Primăria Olteniţa şi Primăria Oneşti.

În urma semnării și acestor contracte, gradul de contractare la nivel de Program Ro-Mediu realizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ca Operator de Program este de 96%.

Rezultatele obținute prin implementarea acestor proiecte vor conduce la reducerea sau la prevenirea eliberării dioxidului de carbon și a metanului în atmosferă, dar și la elaborarea unor documente strategice în domeniul schimbărilor climatice pe aria unităților administrativ teritoriale beneficiare.

În cadrul acestui eveniment, s-au semnat 13 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, respectiv 6 contracte de finanțare pentru reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare și 7 contracte pentru pregătirea unor strategii și planuri de adaptare la schimbările climatice, cu o  valoare totală de peste 62 milioane lei, iar perioada de eligibilitate a proiectelor este conform Programului Ro-Mediu.

“Am semnat astăzi, împreună cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor,  Barna Tánczos, proiectul ,,Elaborarea planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipiul Tulcea”.  Investiția face parte din Programul RO – Mediu, este parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European și are o valoare totală de 118.193,24 Euro. Refacerea și păstrarea zonelor umede, adaptarea intravilanului la modificările mediului înconjurător, sunt provocări uriașe pentru fiecare administrație, iar municipiul Tulcea dorește să utilizeze cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor generate de schimbările climatice”, a notat primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, într-o postare pe pagina de facebook.

Obiectivul Programului RO – Mediu îl reprezintă îmbunătăţirea stării mediului înconjurător în ecosisteme şi reducerea efectelor adverse ale poluării şi ale altor activităţi ale omului, precum și atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.

Sunt două aspecte foarte importante în aceste proiecte, adaptarea la schimbările climatice și ecosisteme și modul în care gestionăm deșeurile. Din punctul nostru de vedere, sunt investiții foarte importante în ceea ce privește adaptarea inclusiv a intravilanului la schimbările climatice sau păstrarea și refacerea ecosistemelor,  zonelor umede și este o provocare uriașă.”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Doresc să felicit în mod special, acele primării care au căutat soluții tehnice inovative în eliminarea deșeurilor din aceste platforme temporare, unde au fost ele depozitate. Efortul de a muta, transporta și depozita deșeurile, poate fi suplinit de un efort inovativ prin tehnologii care reduc costurile tehnologiei care generează material refolosibil sau generează compost, biodegradabile, care după aceea, duc la o scădere semnificativă a costurilor de închidere a acestor platforme”, a precizat ministrul.

Citește și