PressCode

Lupii, reintroduși în Munții Măcinului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Consiliul ştiinţific al Parcului Național Munţii Măcinului (PNMM) a decis, săptămâna trecută, introducerea speciei de lup în parc şi dublarea cel puţin a suprafeţelor strict protejate, aşa încât pe circa 75% din teritoriul parcului să fie interzise activităţile umane.
Directorul general al Administraţiei PNMM, Viorel Roşca, a declarat că decizia de reintroducere în parc a lupului, specie protejată la nivel european, a fost luată în baza unei evaluări şi că, odată cu această specie, vor fi introduse şi exemplare de cerb carpatin şi lopătar.
“Se introduce o haită cu cinci, şase indivizi, din care obligatoriu o femelă alfa care va desemna masculul alfa. Va fi o monitorizare permanentă să vedem dacă spaţiul pe care-l asigură şi componenta faunistică de sub specia cheie, lupul, sunt suficiente. Pentru asta va trebui să aducem nu doar lupul, ci să fim atenţi şi la competitori, iar şacalul este competitorul principal. Dorinţa noastră nu e de a-l elimina, ci să-i fie inhibat instinctul de a se reproduce, astfel încât controlul să fie deţinut de lup’, a menţionat directorul Viorel Roşca. Exemplarele de lup vor fi aduse din zona Vrancei şi vor fi monitorizate doi ani. “Vor fi garduri electrice, unde va fi nevoie, vor fi compensaţii pentru prejudiciile aduse animalelor domestice. Nu ne hazardăm. E un lucru de mare sensibilitate. Decizia din punct de vedere ştiinţific este că prin aducerea în componenţa lanţului trofic a lupului se va mări gradul de stabilitate în ceea ce priveşte gradul de conservare atât în relaţia dintre specii, ci şi între tipurile de habitat care sunt ecosistemice în PNMM”, a precizat Viorel Roșca.
Consiliul ştiinţific a aprobat, totodată și extinderea suprafeţei strict protejate din PNMM de la circa 4.000 de hectare, cât este în prezent, la aproximativ 8.500 de hectare, ceea ce înseamnă că pe circa 75% din suprafaţa parcului vor fi interzise activităţile de exploatare a resursei naturale.
Parcul Naţional Munţii Măcinului are o suprafaţă de 11.151,82 hectare şi este împărţit în două zone: Culmea Pricopanului şi Munţii Măcinului.

Citește și