PressCode

În UE, jumătate dintre nașterile fetelor cu vârste mai mici de 15 ani provin din România

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Aproape jumătate din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană sunt din România. O anchetă a Organizației Salvați Copiii România dezvăluie dramele fetelor cu vârstă sub 15 ani care devin mame.

 În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40). Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă. Mai mult, potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, pe primele locuri se situează:

· Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani)

· Bihor (52) și Dolj (52)

· Brașov (40)

· Argeș (29)

 · Sibiu (28)

· Bacău (26)

 · Constanța (24)

· Satu Mare (23)

· Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

În raport se mai arată că majoritatea mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, cursurile fiind abandonate înainte de sarcină, iar 75% dintre acestea au renunțat la școală în gimnaziu. Aproape jumătate dintre gravidele sau mamele minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii.

Hotărâtor este procentul gravidelor și mamelor sub 18 ani care nu au utilizat nicio metodă contraceptive deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora: 80%.

Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eșantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major, iar venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.

Din anul 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro și a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, cu 80.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Din 2015, Salvați Copiii România a organizat caravane de susținere a sănătății fetelor si femeilor în județele Neamț, Vaslui, Iași, Giurgiu, Constanța, Brașov, Tulcea, Botoșani și Suceava. Au fost implicați 70 de medici, medici rezidenți, asistenți medicali și asistenți sociali, pentru facilitarea accesului pentru fetele si femeile vulnerabile la ecografii gratuite de sân, ecografii abdominale, ecografii transvaginale, recoltări Babeș Papanicolau și sesiuni de informare. În total, au fost sprijinite 5.000 de beneficiare din cele nouă județe, prin servicii medicale gratuite sau prin consiliere individuală și de grup.

Sursa foto: Salvati Copiii România / Facebook

Citește și