PressCode

Proiect pilot de autotestare pentru HIV și hepatitele B și C la Constanța

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Obiectivul principal al proiectului lansat de Fundația Baylor Marea Neagră este creșterea, adaptarea și îmbunătățirea serviciilor de testare comunitare pentru HIV și hepatite virale. Totodată, proiectul va contribui la informarea membrilor comunității cu privire la serviciile specializate de testare și a celor de îngrijire pe termen lung pe care Fundația Baylor Marea Neagră le oferă gratuit de 13 ani.

 Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră : Diagnosticarea timpurie este esențială pentru atingerea obiectivului de oprire a transmiterii infecțiilor cronice. Autotestarea pentru HIV și hepatitele virale B și C permite fiecărei persoane să preia controlul asupra stării de sănătate. Procedeul încurajează un număr mai mare de persoane să își verifice statusul serologic, în condițiile în care acesta se poate desfășura într-un mediu familiar, fără ca prezența personalului medical să fie necesară”.

Mihaela Bogdan, director de proiecte : „Cifrele, așa cum vedem, continuă să fie îngrijorătoare. Testarea voluntară a devenit pentru foarte puține persoane o prioritate de sănătate. Proiectul lansat la începutul anului ne permite să aducem autotestarea pentru HIV și hepatitele B și C în județul Constanța, extinzând adresabilitatea programului nostru de diagnosticare a infecțiilor cronice. În ultimii ani, pe fondul pandemiei de COVID-19, am constatat o scădere semnificativă a numărului de persoane testate la nivel național – cu aproximativ o treime””.

Proiectul face parte dintr-un program amplu, care se desfășoară în Europa și Asia Centrală, intitulat Community Led and Based HIV Services – Key to Ending the HIV Epidemic, implementat de Rețeaua COBATEST, împreună cu AIDS Action Europe și LILA Milano.   

Sursa foto: Fundația Baylor Marea Neagră

Citește și