PressCode

Presiune în Republica Moldova. Moscova forțează schimbarea puterii de la Chișinău

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut astăzi declarații de presă și a subliniat acțiunile îndreptate împotriva statului Republica Moldova. Ea a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor subminează puterea de la Chișinău, dar și a celor care îi protejează pe aceștia.
“Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”, a arătat preşedinta Maia Sandu.
„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele receţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive”, susține Maia Sandu. „Planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a mai declarat Sandu.
Președintele Maia Sandu a cerut astăzi tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă şi a anunţat că Parlamentul Republicii Moldova va adopta, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi serviciului de informaţii şi securitate SIS şi Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării.

Citește și