PressCode

Invitație la cultură, în prima săptămână din martie: mărțișoare reale și muzicale, spectacole de gală și interactive, comedii și povești

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Luna martie, tradițional numită Mărțișor, începe promițător la Constanța, cu o suită de evenimente culturale numai bune pentru a petrece timpul liber în mod atractiv.

Martie debutează, așa cum e și firesc, cu o invitație la Târgul de Mărțișoare, organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța, în perioada 27 februarie-2 martie, pe platoul din față instituției de cultură.

Mai mult, cei care vin la târg au șansa să viziteze o expoziție cu mărțișoare vechi, de colecție, din argint, argint aurit sau aliaj din metal. Cel mai vechi mărțișor expus, care este și cel mai vechi datat din România, a fost realizat în anul 1872, iar cel mai nou a apărut în anul 1918. Micile amulete vestitoare de primăvară au fost realizate de gravori și bijutieri ai vremii, cel mai cunoscut dintre aceștia fiind Theodor Radivon, care a fost și bijutierul Casei Regale a României.

Pe mărțișoarele care aparțin colecționarului Georgian Anghel apar, după cum menționează organizatorii, „vechi simboluri ale începutului de primăvară: rândunica (mesageră a primăverii și spirit tutelar al casei), porumbei afrontați, motive florale și vegetale, Baba Dochia, personaj mitologic de care se leagă tradiția purtării mărțişorului la români“.

Expoziția „Mărţișorul – amuletă şi simbol“ este deschisă până joi, 2 martie.

Și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ invită publicul la mărțișoare, dar…muzicale. Așadar, dacă doriți să începeți luna martie cu cântec, miercuri, în prima zi a lui Mărțișor, de la ora 19.00. în foaierul teatrului, are loc recitalul „Mărțișoare cu inimioare”. Vor încânta publicul soliștii: Georgiana Medeleanu, Gabriela Dobre și Silviu Vizan. Invitat special este Walter Ghicolescu, iar la pian se va afla Natalia Gribinic.

Un alt eveniment deosebit, festiv este programat sâmbătă, 4 martie, de la ora 19.00: „Gala Mărțișorului – Gala Tenorilor“, sub bagheta dirjorului Tiberiu Dragoș Oprea. Soliști vor fi:  Doru Iftene, Răzvan Săraru, Mădălin Băldău, Ionuț Boancheș, Marius Turtoi, Silviu Vizan și Adrian Clinciu.

Teatrul de Stat Constanța deschide ușile Sălii Studio din strada Ion Lahovari nr. 2 A încă de vineri.

Așadar, vineri, 3 martie, de la ora 19.00, începe „Meciul de comedie”, un spectacol de improvizație, interactiv în care se cântă și se dansează după cum cere publicul. Pentru că, da, ați ghicit, publicul este personajul principal al meciului.

Regia artistică este semnată de Dragoș Muscalu, scenografia e creată de Lăcrămioara Dumitrașcu, iar de improvizația muzicală live se ocupă Vlad Pasencu.

Improvizatori vor fi: Florin Aioane, Remus Archip, Andrei Cantaragiu, Lucian Iftime, Ecaterina Lupu, Cătălina Mihai, Ștefan Mihai, Mirela Pană, Theodor Șoptelea și Cătălin Bucur. Și cum orice meci are un arbitru, acesta va fi actorul Andrei Bibire.

Sâmbătă, 4 martie, de la ora 19.00, în Sala Studio se va juca un spectacol de altă factură, „Îndoiala”, după piesa lui John Patrick Shanley, laureată în 2005 cu Premiul Pulitzer şi cu Premiul Tony. Piesa a fost și ecranizată în 2008, în regia autorului, cu o distribuţie de excepţie: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams şi Viola Davis.

Regia spectacolului Teatrului de Stat Constanța este semnată de Diana Mititelu, decorul e realizat de Andreea Săndulescu, asistent decor și realizator costume este Ioana Ungureanu, iar ilustrația muzicală îi aparține lui Adrian Piciorea.

În rolurile principale, publicul îi va vedea pe: Iulian Enache, Dana Dumitrescu, Cristiana Luca și Laura Iordan.

Duminică, 5 martie, de la ora 19.00, Teatrul de Stat schimbă din nou registrul și invită întreaga familie la o comedie englezească: „Logodnă relativă”, de Alan Ayckbourn, în regia lui Iulian Enache.

„Logodnă relativă” este, după cum spun gazdele, „o comedie care extrage haz și veselie din trădările căsniciei și relațiilor de iubire și mai ales din încurcăturile produse”.

Scenografia este semnată de Gabi Albu, asistent de scenografie este Ruxandra Bobleagă, iar de lighting design s-a ocupat Alexandru Bibere.

Și în acest spectacol, la fel ca la „Îndoiala”, sunt distribuiți patru actori: Cristiana Luca, Laura Crăciun, Florin Aioane și Lucian Pavel

Și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” are „tolba” plină cu povești, săptămâna aceasta.

Joi, 2 martie, dar și vineri, de la ora 10.00, grupuri organizate de copii sunt așteptați să vadă „Pisica doldora de bani și nepoții ei orfani”, un spectacol de spectacol de MC Ranin și Lică Gherghilescu, adaptat după o poveste de Samuil Marsak, pe muzica lui Dumitru Lupu.

Din distribuție fac parte actorii: Rovena Paraschivoi, Ion Ciolan, Andrei Stroescu, Daniel Minciună, Claudia Brădescu, Alina Manțu, Tiberiu Roșu și Clara Ghiuvelechian.

Spectacolul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între trei și nouă ani.

Sâmbătă, 4 martie, de la ora 10.30, micii spectatori sunt așteptați să urmărească povestea Califului-barză, o adaptare după Wilhelm Hauff, în regia lui Daniel Stanciu, pe muzica lui Gabriel Bassarabescu.

Din distribuție fac parte actorii: Andrei Stroescu, Daniel Minciună, Tiberiu Roșu, Daniela Vlad, Claudia Brădescu, Ion Ciolan, Rovena Paraschivoi, Grațian Prisacariu, Clara Ghiuvelechian și Arina Cojocaru.

Spectacolul „Califul barză” este recomandat copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 12 ani.

Duminică, 5 martie, de la ora 10.30, prichindeii sunt așteptați la un spectacol cu păpuși și marionete, „Sperietoarea de păsări  ”.

Regia artistică și scenariul sunt semnate de Adela Moldovan, iar scenografia reprezintă creația Ginei Tărășescu Jianu, muzica fiind compusă de Lucian Nagy

Spectacolul este dedicat categoriei de vârstă  3+ și îi are în distribuție pe actorii: Tiberiu Roșu, Rovena Paraschivoi, Claudia Brădescu și Daniela Vlad.

Citește și