PressCode

O săptămână cu spectacole pentru toate vârstele, pe scenele constănțene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Zilele acestea, teatrele constănțene oferă spectacole atractive, pentru toate gusturile și vârstele.

O noutate constă în faptul că Teatrul de Stat Constanța invită publicul în sala de spectacole de miercuri până duminică, inclusiv, în fiecare seară.

Primul spectacol al săptămânii, programat miercuri, 8 martie, de la ora 19.00, se numește fix așa: „8 femei”, de Robert Thomas, producție a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Spectacolul urmează, după cum spun organizatorii, „structura clasică a romanelor poliţiste în stilul lui Agatha Christie”, pentru că „în Ajun de Crăciun capul unei familii bogate este descoperit mort în patul său, înjunghiat, iar ucigașul se pare că nu poate fi decât una dintre cele opt femei aflate în casă. Pe parcursul investigațiilor, fiecare dintre cele opt va avea o poveste de spus, iar secretele care vor ieși la iveală vor adânci și mai mult misterul, căci toate opt sunt suspecte cu mobil întemeiat“.

Regia e semnată de Radu Nichifor, scenografia îi aparține Adelinei Pater, iar asistent de scenografie este Ana Pavel.

În rolurile celor opt personaje, publicul le va vedea pe actrițele: Monica Ivaşcu, Ramona Gîngă, Elena Andron, Emilia Mocanu, Cătălina Nedelea, Wanessa Radu, Narcisa Novac și Iulia Vasilescu.

Joi, 9 martie, de la ora 19.00, Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța se deschide, din nou, pentru „Jocuri în curtea de spate”, de Edna Mazya, un spectacol tulburător, inspirat de un caz real.

„Jocuri în curtea din spate” este „un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție“, menționează organizatorii.

Regia artistică și ilustrația muzicală îi aparțin Dianei Mititelu, scenografia e semnată de Răzvan Bordoș, iar de lighting design s-a ocupat Cristian Niculescu. Din dstribuție fac parte: Cristiana Luca/ Ecaterina Lupu, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea și Ștefan Mihai.

Vineri, 10 martie, de la ora 19.00, e timpul să vedeți „8 tați”, de Tina Müller, spectacol regizat de Irisz Kovacs, cu o scenografie de Theodor Niculae. Spectacolul pune sub lupă „adolescența, cu traumele ei, privită ludic, cu simțul umorului“ printr-o „poveste care vorbește despre singurătatea dureroasă a maturizării, despre ce înseamnă o familie și moștenirea traumei de la părinții noștri“.

În rolurile principale sunt distribuiți tinerii actori Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioane.

Sâmbătă, 11 martie, de la ora 19.00, e vremea pentru puțin romantism și mai mult decât atât, în maniera Shakespeare. Propus spre vizionare este spectacolul „Doi tineri din Verona”, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, cu costume inspirate de Extremul Orient, creații ale Alexandrei Mâzgăreanu și decoruri realizate de Andreea Săndulescu.

De lighting design s-a ocupat Daniel Klinger, muzica originală e compusă de Alexandru Suciu, iar coregrafia e creată de Baczó Tünde.

Spectacolul reprezintă un prilej pentru public de a se (re)întâlni cu actori îndrăgiți: Andrei Bibire, Florin Aioane, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Maria Lupu, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Florina Stănculeţ / Mihaela Velicu, Grațian Prisăcariu, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Cătălin Bucur, Alina Manţu, Arina Cojocaru și Tiberiu Roșu.

Duminică, 12 martie, la Teatrul de Stat Constanța, Sala Studio, se va juca, începând cu ora 19.00, „Universuri paralele”, de David Lindsay-Abaire, un spectacol care aduce în prim-plan un subiect profund, drama unui cuplu care și-a pierdut băiețelul într-un accident. Piesa a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal.

Spectacolul montat pentu teatrul constănțean de regizorul Radu Iacoban îi are în distribuție pe actorii: Mihaela Velicu, Cătălina Mihai/ Ecaterina Lupu, Lucian Iftime, Lana Moscaliuc și Theodor Șoptelea/ Cătălin Bucur

Scenografia este semnată de Tudor Prodan, muzica este compusă de Aida Šošić, iar de lighting design s-a ocupat Alexandru Bibere.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” îi invită pe constănțeni, duminică, 12 martie de la ora 19.00, pentru a urmări drama frumoasei Carmen, pe muzica lui Georges Bizet. Spectacolul este regizat de Răsvana Cernat, scenografia este creată de Eugenia Tărăşescu Jianu, iar coregrafia îi aparține lui Mihail Motovilov.

Soliștii operei „Carmen“ vor fi: Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Daniel Pop, Laura Eftimie, Iulian Bratu, Mădălin Băldău, Mihaela Ionescu, Stela Sîrbu, Leonard Bernad din București și Marius Eftimie.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” le propune copiilor de grădiniță și de școală, care vin în grupuri organizate, întâlniri pline de tâlc.

Joi, 9 martie, de la orele 10.00 și 12.00, prichindeii vor urmări un spectacol cu păpuși și marionete pus în scenă de Adela Moldovan, cu o scenografie de Eugenia Tărăşescu Jianu, „Sperietoarea de păsări”.

Spectacolul este dedicat copiilor de la trei ani în sus. În rolurile principale vor evolua: Tiberiu Roșu, Rovena Paraschivoi, Claudia Brădescu și Daniela Vlad.

Vineri, 10 martie, de la ora 10.00, grupurile organizate de copii, de la școli și grădinițe, sunt invitați să o vadă pe Cenușăreasa, eroina din povestea lui Charles Perrault. Spectacolul „Cenușăreasa”, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 12 ani, este regizat de Daniel Stanciu, scenografia e semnată de Carmencita Brojboiu, iar consultant pentru mânuirea păpușilor este Aneta Forna Christu.

Dau viață personajelor de poveste actorii: Denisa Iova, Emanuel Cristoiu/ Lică Gherghilescu, Clara Ghiuvelechian, Cătălina Oțeleanu, Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Sergiu Bucur, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan, Arina Cojocaru, Andrei Stroescu și Alina Manțu.

Spectacolul „Cenușăreasa” se va juca și sâmbătă, de la ora 10.30, pentru copiii însoțiți de părinți sau/ și bunici.

La Teatrul „Căluțul de mare” săptămâna se încheie duminică, 12 martie, cu povestea „Cei trei purceluși”, după J.O. Halliwell-Phillips, programată de la orele 10.30 și 12.00.

Regia este semnată de Gheorghe Balint, muzica îi aparține lui Dan Bălan, iar decorurile sunt realizate de Adrian Drăguț.

Spectacolul, recomandat copiilor cu vârste cuprinse între trei și zece ani, îi are în distribuție pe actorii: Arina Cojocaru, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan și Tiberiu Roșu.

Citește și