PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 15-22 martie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Teatrele constănțene propun, în această săptămână, o ofertă culturală bogată, care include spectacole celebre de operă și balet, un concert simfonic, o seară lirică, reprezentații ale unui spectacol de succes, inspirat de Marea Neagră, precum și povești puse în scenă pentru prichindei.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” deschide seria evenimentelor artistice miercuri, 15 martie, de la ora 19.00, cu seara lirică „Maeștri și discipoli”.

Alături de profesorii Laura Eftimie, Marius Eftimie, Lucia Mihalache, Roxana Băluță și Andrada Ștefan la pian, vor cânta elevii Ana-Maria Mogoș, Diana Damian, Ana-Maria Constantin, Elena Iordan, David Burlacu, Jeniffer Sighicelli, Nicoleta Caplan, Andreea Purica, Larisa Olaru, Paul Florescu, la pian, îndrumați de asist. univ. drd. Sabina Oprea.

În program sunt incluse lucrări din creația compozitorilor: Vivaldi, Handel, Mozart, Donizetti, Meyerbeer, Debussy, Păutza.  

Vineri, 17 martie, de la ora 19.00, în sala Teatrului „Oleg Danovski”, melomanii sunt așteptați la un concert simfonic sub bagheta dirijorului Leonard Ingrande din Statele Unite ale Americii.

În program se află lucrări de: Schubert – Uvertura „Rosamunde”, Prokofiev – Simfonia clasică, Rossini – Uvertura la opera „Coțofana hoață” și Beethoven – Simfonia nr. 2 în Re major, op. 36.

Sâmbătă, 18 martie 2023, ora 19.00, pe scenă va urca, în pași de balet, Crăiasa Zăpezii. Spectacolul, o adaptare după povestea cu același nume a lui Hans Christian Anderson, este regizat și coregrafiat de Horațiu Cherecheș, pe un colaj muzical de J.Sibelius și E. Grieg.

Scenografia este semnată de Natalia Kornilova.  

Alături de Ansamblul de Balet al Teatrului  „Oleg Danovski”, pe scenă vor urca soliștii: Cătălina Iliescu, Adrian Mihaiu, Ioana Crețu, Tomonori Sekiguchi, Bogdan Bîrsănescu, Carlos Alvarado, Alexandros Karampatsakis, Yuria Soeta și Hana Okudaira.

Seara de duminică îi este dedicată, începând cu ora 19.00, celebrei cântărețe Floria Tosca. Spectacolul „Tosca”, de Verdi, este regizat de Gheorghe Bărbulescu, iar scenografia poartă semnătura lui Şerban Jianu.

Sub bagheta dirijorului nipon Koichi Inoue Koichi Inoue vor evolua soliștii: Akiko Hayakawa – Japonia, Doru Iftene, Cătălin Țoropoc – București, Cristian Caragea, Constantin Acsinte, Adrian Clinciu – debut, Iulian Bratu, Adrian Pîrlea și Mihaela Ionescu.

În această săptămână, Teatrul de Stat Constanța prezintă publicului două reprezentații ale spectacolului „Seaside Stories”, în regia lui Radu Afrim, care semnează și scenariul după textele autorilor contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea și Nicoleta Dabija.

Reprezentațiile, programate vineri, 17 martie, de la ora 19.00 și sâmbătă, 18 martie, de la ora 12.00, sunt sold out.

„Seaside Stories” a fost nominalizat recent la Premiile UNITER, pe anul 2022, la categoria Cel mai bun spectacol. De asemenea, doi actori din distribuție au primit nominalizări importante: Nina Udrescu – Cea mai bună actriță în rol secundar și Theodor Șoptelea – Cel mai bun actor în rol secundar, iar  Theodor Cristian Niculae a intrat în cursa pentru Cel mai bun debut, pentru scenografia acestui spectacol.

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, săptămâna cu povești începe miercuri, 15 martie, de la ora 10.00, cu „Cei trei purceluși”, după J.O. Halliwell-Phillips, în regia lui Gheorghe Balint, pe muzica lui Dan Bălan și cu decoruri create de Adrian Drăguț. Vor da viață celor trei purceluși și lupului, actorii: Arina Cojocaru, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan și Tiberiu Roșu.

Spectacolul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între trei și zece ani.

Joi și vineri, de la ora 10.00, prichindeii sunt invitați să vadă spectacolul „Aladdin și lampa fermecată”, pus în scenă de Cristian Pepino, cu o scenografie de Cristina Pepino, pe muzica lui Dicran Asarian.

Din distribuție fac parte actorii: Grațian Prisacariu, Clara Ghiuvelechian, Daniel Minciună, Alina Manțu/  Claudia Brădescu, Arina Cojocaru, Ion Ciolan, Andrei Stroescu și Tiberiu Roșu.

Spectacolul e dedicat copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 12 ani.

Aventura în lumea poveștilor continuă sâmbătă, 18 martie, de la ora 10.30, cu „Motanul încălțat”, o adaptare după binecunoscuta poveste a lui Charles Perrault, având scenariul, regia artistică și animația semnate de Cristian Pepino și o scenografie realizată de Cristina Pepino. Muzica este compusă de Dan Bălan, coregrafia e creată de Maria Aprozianu, iar Aneta Forna Christu este consultant pentru mânuirea păpușilor.
Vor da viață personajelor de poveste actorii: Daniel Minciună, Tiberiu Roșu, Clara Ghiuvelechian, Andrei Stroescu, Claudia Brădescu și Ion Ciolan.

Spectacolul se adresează celor cu vârste cuprinse între șase și 12 ani.

Duminică, 19.03.2023, de la ora 10.30, prichindeii sunt invitați să se întâlnească cu Regele Cerb, din spectacolul cu același nume, adaptat pentru scenă și montat de Gabriel Apostol, după povestea lui Carlo Gozzi. Scenografia este semnată de Clara Dărângă.

În distribuție se regăsesc îndrăgiții actori: Daniela Vlad, Inga Marcu, Rovena Paraschivoi, Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Tiberiu Roșu și Grațian Prisacariu

Spectacolul se adresează categoriei de vârstă 4+.

Citește și