PressCode

 Restaurantele și fast food-urile sunt obligate să afișeze ingredientele produselor  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Unitățile de alimentație publică și restaurantele au obligația să afișeze de astăzi, 15 martie, ingredientele și valorile nutriționale ale produselor și preparatelor pe care le servesc consumatorilor, potrivit Ordinului 201/2022 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Operatorii economici au avut timp suficient să se pregătescă, în condițiile în care Ordinul trebuia să intre în vigoare pe data de 20 decembrie 2022. La momentul respectiv, în urma consultărilor realizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu structurile asociative și patronatele din HORECA, conducerea ANPC a decis amânarea detalierii informațiilor din meniurile restaurantelor până în martie 2023.

În meniuri trebuie să se indice informații privind tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizat/e de unitățile de restaurație colective, a declarației nutriționale, precum și a aditivilor utilizați.

Informațiile privind declarația nutrițională trebuie să respecte prevederile art. 30 alin. (5) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, respectiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.(3) Lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate. O scurtă incursiune pe site-uri scoate la iveală că foarte puține restaurante și unități tip fast food  au modificat meniurile și afisează ingredientele folosite, aditivii, aromele, enzimele, conservanții și antioxidanții, coloranții și agenții antiaglomeranți.

Citește și