PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 22 – 28 martie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Pasionații de cultură pot descoperi și săptămâna aceasta oportunități pentru petrecerea timpului liber, atât în sălile de spectacol, cât și la cinema.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” deschide săptămâna culturală miercuri, 22 martie, de la ora 19.00,  cu o seară lirică „Sur les chemins du reve”, care îi va aduce în fața publicului pe tenorul Răzvan Săraru și pianista Andrada Ștefan. Evenimentul va fi prezentat de profesoara Elena Leon.

În program se regăsesc lucrări din creația unor compozitori precum: C. Debussy, G.Faure, M. Ravel, Fr. Poulenc, H. Duparc și E. Satie.

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 19.00, iubitorii operei sunt invitați la să asculte „Flautul fermecat”, de Mozart, în regia lui Ștefan Munteanu, cu o scenografie de Adriana Urmuzescu.

Soliști vor fi: Mădălin Băldău – debut, Marius Eftimie, Laura Eftimie, Silvia Simionescu, Daniel Pascariu – București, Georgiana Medeleanu, Mihaela Ionescu, Stela Sîrbu, Maria Cernat – debut, Raluca Dărăban, Garofița Gâdei, Gabriela Dobre, Anton Zidaru București, Cătălina Postolache, Iulia Stănei, Mădălina Postolache, Cristian Caragea Debut, Ionuț Neagu – debut, Andrei Băican, Iulian Bratu, Adrian Bădilă, Marius Turtoi – debut, Cristian Parmac și  Petre Bulgaru.

Conducerea muzicală a spectacolului va fi asigurată de Koichi Inoue din Japonia.

Duminică, 26 martie, de la ora 19.00, este timpul pentru o poveste clasică, în pași de balet, „Cenușăreasa”, pe muzică de Prokofiev și Massenet, în regia și coregrafia lui Horaţiu Cherecheş, cu o scenografie de Cătălin I. Arbore.

Cu acest prilej, publicul va putea urmări pe scena Teatrului „Oleg Danovski” artiști îndrăgiți precum: Cătălina Iliescu, Adrian Mihaiu, Mihai Pâslaru, Yuria Soeta, Iguacel Sanchez, Tomonori Sekiguchi, Daia Kashiwaba, Reita Miyashita, Hana Okudaira Debut, Mayura Takase, Keito Shimomura, Carlos Alvarado și Marius Marin Ștefan.

Biletele pentru aceste spectacole pot fi cumpărate de la casieria teatrului, dar și online.

Teatrul de Stat Constanța invită publicul, în acest weekend, la o comedie englezească de succes, „Logodnă relativă”, de Alan AYCKBOURN, în regia Iulian Enache, cu Cristiana Luca, Florin Aioane, Laura Crăciun și Lucian Pavel în distribuție.

Spectacolul are trei reprezentații:sâmbătă, la orele 12.00 și 19.00 și duminică, de la ora 19.00.

Reprezentația de sâmbătă, de la ora 19.00, este accesibilă și persoanelor cu deficiențe de auz beneficiind de traducere live în Limba Semnelor Române, oferită de profesor interpret Lena Dermengiu.

De asemenea, reprezentația de duminică face parte din campania UNITER „Artiști pentru artiști”, iar toate încasările din vânzarea de bilete vor fi distribuite către Fondul de Solidaritate Teatrală, pentru susţinerea financiară a artiştilor aflați în situații de viață delicate.

Biletele pot fi achiziționate și online, de pe platforma mystage.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” are, ca de obicei, agenda plină cu spectacole, pentru grupurile organizate de copii de la școli și grădinițe (în cursul săptămânii), dar și pentru cei care, în weekend, vor să vină să „vadă” o poveste, însoțiți de părinți sau bunici.

Miercuri, 22 martie, de la ora 10.00, picii sunt așteptați să vadă „Sperietoarea de păsări”, un spectacol cu păpuși și marionete (regia artistică și scenariul – Adela Moldovan, scenografia –  Gina Tărășescu-Jianu, muzica – Lucian Nagy).

În distribuție se regăsesc actorii: Tiberiu Roșu, Rovena Paraschivoi, Claudia Brădescu și Daniela Vlad.

Spectacolul se adresează categorie de vârstă 3 ani+.

Joi, 23 martie, de la orele 10.00 și 11.30, prichindeii, în grupuri organizate, se vor întâlni cu „Regele Cerb”, o adaptare după Carlo Gozzi (regia artistică, scenariul și ilustrația muzicală – Gabriel Apostol, scenografia – Clara Dărângă).

Spectacolul, dedicat grupei de vârstă 4 ani+, îi aduce în fața publicului pe actorii: Daniela Vlad, Inga Marcu, Rovena Paraschivoi, Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Tiberiu Roșu și Grațian Prisacariu.

Vineri, 24 martie, de la ora 18.00, adolescenții (etapa de vârstă 14+) sunt așteptați să afle care este „Prețul demnității”, într-un spectacol inspirat de proza Ludmilei Razumovskaia (regia artistică – Lică Gherghilescu, scenografia – MC Ranin, traducerea și adaptarea textului – Inga Marcu). În rolurile principale joacă: Inga Marcu, Adi Gheo, Denisa Iova, Sergiu Bucur și Grațian Prisacariu.

Sâmbătă, 25 martie, de la orele 10.30 și 12.00, micii spectator se vor întâlni cu „Dorothy în lumea lui Oz”, după L. Frank Baum (regia artistică și scenariul – Petronela Purima Tănase, scenografia – Vlad Tănase, asistență regie – Lică Gherghilescu, muzica – Vlad Creț, coregrafia – Alice Safta, light design – Aurel Palade).

Spectacolul, recomandat copiilor de la trei ani în sus îi are în distribuție pe actorii: Denisa Iova, Clara Ghiuvelechian, Inga Marcu, Claudia Brădescu, Lică Gherghilescu, Tiberiu Roșu, Andrei Stroescu, Daniel Minciună și Ion Ciolan.

Duminică, 26 martie, de la ora 10.30, scena va fi monopolizată de „Rățușca cea urâtă”, eroina poveștii cu același nume a lui Andersen (regia și scenariul –  Valentin Dobrescu, scenografia – Valentin Dobrescu, muzica – Radu Alin Macovei Moraru).

Spectacolul îi  va aduce în fața copiilor cu vârste cuprinse între trei și zece ani pe actorii: Rovena Paraschivoi, Andrei Stroescu, Claudia Brădescu, Arina Cojocaru și Ion Ciolan.

În această săptămână, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” (fostul Cinema Republica), invită publicul la Festivalul de Film Francez „Cinema mon amour”, de joi până duminică. Joi, de la la ora 17.30, va fi proiectat filmul „Les enfants des autres”, regizat de Rebecca Zlotowski, cu Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Yamée Couture și Callie Ferreira-Goncalves în distribuție. Filmul „spune povestea lui Rachel Friedmann (Virginie Efira), o femeie care nu poate avea copii, dar care se atașează foarte puternic de fiica iubitului ei Ali (Roschdy Zem)”.

Tot joi, dar de la ora 19.30, în cadrul festivalului, se va vedea filmul „L’innocent”, în regia lui Louis Garrel, cu Louis Garrel, Roschdy Zem, Noémie Merlant și Anouk Grinberg în distribuție. „Când Abel află că mama lui e pe cale să se mărite cu un bărbat aflat în închisoare, o ia razna. Cu ajutorul celui mai bun prieten, bărbatul se dă peste cap pentru a-și împiedica mama să facă asta, dar întâlnirea cu posibilul său viitor tată vitreg i-ar putea oferi o nouă perspectivă asupra situației”, se arată în sinopsis.

Sâmbătă, de la ora 18.00, va fi proiectat  filmul „Petite nature”, tradus „Un copil sensibil”, regizat de Samuel Theis, având în distribuție actorii: Antoine Reinartz, Izïa Higelin, Aliocha Reinert și Melissa Olexa. Filmul prezintă viața lui Johnny, un copil de zece ani, care „iese în evidență în cartierul dur în care locuiește: este sensibil, inteligent și are interese mult peste vârsta sa. El observă cu curiozitate viața amoroasă tumultoasă a tinerei sale mame. Când un nou profesor, proaspăt venit din marele oraș, preia clasa lui Johnny, lucrurile încep să se schimbe. Domnul Adamski crede în Johnny și vrea să-i deschidă calea către o lume nouă”.

Duminică, de la ora 18.00, în cadrul Festivalului Filmului Francez va fi proiectat filmul „Saint Omer”, de Alice Diop, cu  actorii Guslagie Malanga, Xavier Maly, Salimata Kamate, Thomas De Pourquery și Kayije Kagame. Din sinopsis, aflăm: „Dorind să scrie o adaptare modernă a mitului antic al Medeei, scriitoarea și profesoara de literatură Rama participă, la tribunalul Saint-Omer, la procesul public al imigrantei senegaleze Laurence Coly. Tânăra este acuzată că și-a ucis fiica. Fiind însărcinată și având ea însăși rădăcini senegaleze, Rama se simte din ce în ce mai legată de tânăra Coly”.

Biletele costă 10 lei și pot fi procurate și online, de pe cinemagia.ro.

În afara festivalului, la Centrul „Jean Constantin”, miercuri, 22 martie, de la ora 18.30 și duminică, de la 14.30, va putea fi văzut „John Wick: Chapter 4”, în regia lui Chad Stahelski cu Keanu Reeves, Laurence Fishburne și Bill Skarsgård, în rolurile principale.

De asemenea, „Haita de acțiunea” va putea fi văzută vineri, 24 martie, de la ora 20.00 și duminică, 26 martie, de la aceeași oră.

Duminică, iubitorii filmului sunt așteptați în sala de cinema și de la orele 10.00, pentru a vedea „Shazam! Furia zeilor” ( regia David F. Sandberg) și 12.30, pentru a urmări filmul „65” (regia Scott Beck, Bryan Woods) Biletele se găsesc pe cinemagia.ro.

Citește și