PressCode

Farul Genovez va fi iluminat în roșu pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Aproape 60 de clădiri emblematice din România vor fi iluminate, mâine – 24 martie, în roșu, culoarea simbol a luptei împotriva tuberculozei.
Primăria Constanța, împreună cu Parteneriatul Stop TB România se alătură eforturilor mondiale de conștientizare a populației cu privire la tuberculoză, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.
Sloganul campaniei de informare și conștientizare derulată anual este #RespirăSănătos

#RespirăSănătos înseamnă prevenire, identificarea simptomelor relevante, diagnosticare în cel mai scurt timp şi tratament corect, continuu şi de calitate, până la vindecare.

România încă este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză înregistrate anual. Ultimul raport publicat în 2022 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a plasat România între cele 18 state cu prioritate ridicată pentru lupta împotriva tuberculozei din Regiunea OMS Europa şi pe locul 6 ca număr absolut de cazuri anuale (după Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Turcia şi Kazakhstan).
Un sfert din populația lumii este infectată cu bacilul tuberculozei, conform estimărilor OMS. 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an şi 1,5 milioane de persoane mor din cauza acestei boli. Pandemia COVID-19 a a avut un impact negativ puternic asupra programelor naţionale de diagnostic şi tratament al tuberculozei.
În 2020, România a înregistrat una dintre cele mai drastice scăderi a numărului de cazuri din Regiunea OMS Europa (cu 35% mai puţine cazuri diagnosticate faţă de 2019). Aceasta se traduce în 2022 în creşterea numărului de cazuri grave de tuberculoză diagnosticate.

Citește și