PressCode

Greenpace: Investițiile în eficiență energetică și regenerabile aduc mai multe beneficii românilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Un studiu dat publicității de Greenpace arată că investiția în gaze este cea mai slabă alegere posibilă pentru economia și societatea românească, în timp ce investițiile în eficiență energetică și regenerabile au un impact social, economic și de mediu mult mai mare.

Organizația de mediu a solicitat Institutului de Politică Europeană pentru Energie și Climă (IEECP) să realizeze o analiză cost-beneficiu pentru a compara planul guvernului de dezvoltare a infrastructurii de gaze cu investiții ipotetice în eficiența energetică a clădirilor.

Greenpeace solicită astfel guvernului să-și abandoneze planurile de investiții în gaze și să investească în eficiență energetică și în surse regenerabile de energie, deoarece acestea au o valoare mult mai mare pentru economie și pentru societate decât gazul.

„Criza energetică a ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea aprovizionării cu energie în Europa. A făcut ca prețurile la energie să explodeze vertiginos și a lăsat oamenii și întreprinderile mici și mijlocii să se chinuie să-și plătească facturile la energie, adâncind astfel sărăcia energetică, deja aflată la un nivel record în România. În același timp, companiile de combustibili fosili din România au raportat profituri de zeci de miliarde de lei și au anunțat noi proiecte de infrastructură fosilă care ne țin blocați în era combustibililor fosili și care alimentează criza climatică. Pentru a avea o soluție pe termen lung, tripla criză – energetică, a costului vieții și criza climatică trebuie abordate simultan”, a declarat Alin Tănase, campaigner pentru energie și climă la Greenpeace România.

În România, bugetul disponibil pentru planurile de investiții ale guvernului pentru extinderea infrastructurii gazelor fosile este de 4,35 miliarde de euro, conform Programului Național de Investiții al României, Planului Național de Redresare și Reziliență, Programului Operațional Infrastructură Mare, Programului Operațional Dezvoltare Durabilă și Fondului de Modernizare. Studiul a comparat impactul economic și social al acestor investiții planificate în gaz cu impactul economic și social al cinci scenarii diferite de investiții în eficiență energetică. Metodologia a luat în considerare factori precum reducerea poluării, protecția față de creșterea prețurilor la energie și valorile mai mari ale proprietăților ca urmare a îmbunătățirilor energetice aduse.

Studiul a constatat că investițiile în eficiența energetică aduc beneficii economice, sociale și de mediu mai mari în toate cele cinci scenarii examinate, mai puțin în cazul scenariului investițiilor în gaze. De fapt, investițiile în gaze nu sunt doar cea mai slabă alegere din punct de vedere social și de mediu, dar nu au sens nici măcar din punct de vedere financiar. Cheltuirea a 4,35 miliarde de euro în investiții în eficiența energetică poate aduce înapoi economiei (gospodării, întreprinderi, industrie etc.) până la 3,8 miliarde de euro. În timp ce cheltuirea de 4,35 miliarde de euro pentru o infrastructură nouă de gaze va costa și mai mult economia cu încă 2,3 miliarde de euro. 

Conform scenariului care aduce cele mai multe beneficii, aproximativ 200.000 de gospodării pot fi transformate în clădiri cu zero emisii din bugetul pe care guvernul intenționează să-l cheltuiască pentru o nouă infrastructură de gaze fosile. Clădirile cu zero emisii pot fi realizate prin îmbunătățiri energetice precum izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor existente cu altele mai eficiente energetic și instalarea de panouri solare fotovoltaice și pompe de căldură.

Citește și