PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 19 – 25 aprilie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ziele de sărbătoare au trecut, iar publicul este așteptat din nou în sălile de spectacole. Din oferta culturală a săptămânii nu lipsesc filmele, spectacolele de teatru și folclor.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” invită publicul vineri, 21 aprilie, de la ora 19.00, la un concert simfonic sub bagheta dirijorului Roland Davis din Statele Unite ale Americii.

În program se află lucrări compuse de: Mozart – Uvertura la opera „Flautul fermecat”, Debussy – Preludiu la „după-amiaza unui faun”, F. Mendelssohn-Bartholdy – Uvertura, Scherzo, Marș nupțial din „Visul unei nopți de vară” și Schumann – Simfonia nr.1 în Si bemol major, op.38 „Primăvara”.

Duminică, 23 aprilie, de la ora 19.00, publicul este invitat la  „Nunta lui Figaro”, deMozart (regia artistică – Ștefan Neagrău, scenografia – Eugenia Tărășescu-Jianu).

Soliști sunt: Silvia Simionescu, Nicoleta Ardelean, Daniel Pop, Marius Eftimie, Gabriela Dobre, Marius Turtoi, Magda Marcu, Mădălin Băldău, Adrian Pîrlea – debut, Mihaela Ionescu și Adrian Bădilă.

Conducerea muzicală îi aparține dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea, iar maestru de cor este Adrian Stanache.

Biletele  pot fi cumpărate de la casieria teatrului, dar și online.

Teatrul de Stat Constanța așteaptă publicul în Sala Studio pentru a urmări spectacolul „8 tați”, de Tina Müller (regia – Irisz Kovacs, scenografia – Theodor Niculae), programat să se joace sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 19.00 și la matineu, duminică, 23 aprilie, de la orele 12.00.

După cum menționează organizatorii, „8 tați” este „o poveste care vorbește despre singurătatea dureroasă a maturizării, despre ce înseamnă o familie și moștenirea traumei de la părinții noștri. Adolescența, cu traumele ei, privită ludic, cu simțul umorului”.

Din distribuție fac parte actorii: Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioane.

Duminică, 23 aprilie, ora 19.00, se va juca spectacolul  „Doi tineri din Verona”, de Skakespeare (regia artistică – Alexandru Mâzgăreanu, scenografie decor – Andreea Săndulescu, scenografie costume – Alexandra Mâzgăreanu, lighting design – Daniel Klinger, muzica originală – Alexandru Suciu, coregrafia – Baczó Tünde).

Spectacolul are o distribuție complexă, formată din actorii: Andrei Bibire, Florin Aioane, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Maria Lupu, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Florina Stănculeţ/ Mihaela Velicu, Grațian Prisăcariu, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Cătălin Bucur, Alina Manţu, Arina Cojocaru și Tiberiu Roșu.

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma mystage.ro.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” invită publicul în sala de spectacole vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, pentru a vedea „Suburbia”, de Eric Bogosian (regia artistică și light design – Aurel Palade, scenografia – Elena Cozlovschi, asistent de scenografie – Andreea Burlacu, asistent de regie, mișcarea scenică și coregrafia – Alice Safta, compoziția și ilustrația muzicală – Erin Dăneț, traducere și adaptare text – Sergiu Bucur).

Spectacolul interzis celor sub 14 ani îi are în distribuție pe: Adi Gheo, Denisa Iova, Sergiu Bucur, Cătălina Oțeleanu, Grațian Prisacariu, Florin Aioane, Loredana Adăscăliței, Emanuel Cristoiu, Inga Marcu și Dan Cojocaru.

Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 10.30, cei mici sunt așteptați la o întâlnire cu „Capra cu trei iezi”, adaptare după Ion Creangă  (regia – Gabriel Apostol, scenariul – Cristian Pepino,  scenografia – Daniela Drăgulescu, muzica – Dan Bălan).

Spectacolul recomandat copiilor cu vârste cuprinse între trei și zece ani îi are în distribuție pe: Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi, Arina Cojocaru și Ion Ciolan.

Duminică, 23 aprilie, de la ora 10.30, cei mici vor putea vedea spectacolul „Jack și vrejul de fasole”, după Joseph Jacobs (regia și scenariul – Geo Balint, scenografia – Gina Tărășescu-Jianu, muzica – Ciprian Manta).

Recomandat categoriei de vârstă  3+, spectacolul îi are în distribuție pe: Rovena Paraschivoi, Daniela Vlad, Claudia Brădescu, Tiberiu Roșu, Cristian Mitescu, Arina Cojocaru și Ion Ciolan.

Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” invită publicul la teatru, concert de muzică populară și multe filme.

Însă punctul culminant al săptămânii îl constituie evenimentul aniversar dedicat celor cinci ani de la înființarea Centrului „Jean Constantin”, programat joi, 20 aprilie.

Startul se dă de la ora 10.00  cu  proiecția filmului „Coco”, dedicat preșcolarilor, „un festin vizual ce explorează teme importante precum: familia, cultura, viața și moartea”.

Pentru adolescenți (și nu numai), va fi difuza, de la ora 13.00, „Dungeons & Dragons: Frăția hoților”, un film care reușește să captiveze atenția publicului tânăr.

Participarea la proiecții este gratuită, însă cei care doresc să participe sunt rugați să contacteze numărul de telefon ‎0770 439 945, persoană de contact Oana Popescu, inspector de specialitate.

La ora 17.00, de la Centrul Multifuncțional se va porni în Turul Cultural „Jean Constantin”, realizat în colaborare cu prof. dr. Ivan Răzvan Raul. Evenimentul are ca scop „incursiunea în inima Constanței.  Venim astfel în întâmpinarea constănțenilor cu o plimbare la pas. Înscrierea se va face telefonic la numărul de telefon: ‎0770431994.  Persoană de contact: Andreea Ștefan, inspector de specialitate. Participarea este gratuită”, anunță organizatorii.

De la ora 19:00, constănțenii sunt invitați la un spectacol de folclor, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”. Alături de solista ansamblului, Elena Plătică și artista Marina Sava pe scenă va urca și îndrăgitul artist Valentin Sanfira. Dirijor este Cristian Obrejan.

Accesul se face gratuit în limita locurilor disponibile.

Miercuri, 19 aprilie, de la ora 19.00, este programat un concert susținut de Irina Loghin. Biletele se pot procura de platforma iabilet.ro.

Pentru că ecoul zilelor de sărbătoare încă nu s-a dus, cei mici sunt așteptați să vadă sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 14.30, „Academia Iepurașilor”.

Filmul, regizat de Ute von Münchow-Pohl, îi are în rolurile principale pe Friedrich von Thun, Senta Berger, Noah Levi, Elise Eikermann și Liza Simmerlein.

Sinopsis: „Iepurașul Max și-a îndeplinit visul: este primul iepure de la oraș ales să participe la atelierul iepurașilor de Paște. El și prietenii săi trebuie să-și găsească propria superputere cu care să salveze Paștele. Dar se întâmplă ceva cu totul neașteptat. Cea mai de preț comoară a iepurașilor de Paște, oul auriu, se face negru, anunțând o primejdie. Leo împreună cu banda lui de iepuri de la oraș vrea să desființeze Paștele cu totul și să păcălească o familie de vulpi să fure prețioasele ouă. Singura șansă a lui Max este să facă echipă cu vulpoiul Ferdinand, care se oferă să-l ajute. Dar poate un iepure să aibă încredere într-o vulpe?

Academia iepurașilor aduce pe marile ecrane o poveste amuzantă, plină de aventuri și transmite un mesaj important despre valoarea prieteniei, despre toleranță și lucrul în echipă. La sfârșit, vom vedea că nu e bine să judecăm vulpile după ceea ce știm despre ele din alte povești”.

Filmul „The Super Mario Bros”, regizat de Aaron Horvath și Michael Jelenic și îi are în distribuție pe Anya Taylor-Joy, Chris Pratt, Seth Rogen, Jack Black și Keegan-Michael Key, poate fi văzut vineri, 21 aprilie, de la ora  10.00, sâmbătă, de la ora 12.40, duminică, de la ora 11.00 și marți, 25 aprilie, de la ora 10.00.

„Aventuri până la Lună și înapoi” este titlul unei noi animații care se poate vedea împreună cu toată familia sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 11.00 și duminică, 23 aprilie, de la ora 13.00.

Regia este semnată de Ali Samadi Ahadi, iar din distribuție se află actorii: Howard Nightingall, Stephan Benson, Dirk Petrick, Roxana Samadi și Jacob Banigan.

Sinopsis: „Când Peter pornește într-o călătorie magică pentru a o salva pe surioara sa, Anne, trebuie să înfrunte un teritoriu misterios: Luna! Anne a fost răpită de maleficul Om al Lunii atunci când a încercat să-l ajute pe gândacul dl Zoomzeman în căutarea soției sale. În aventura sa fantastică, Peter aterizează pe Pajiștea Stelară, unde îl întâlnește pe somnorosul domn Sandman. El știe că, doar la cina Zânei Nopții din castelul din nori, pot afla unde este Anne – dar nu sunt suficiente locuri pentru toată lumea. Așa că se alătură cursei nebunești de-a lungul Căii Lactee împotriva celor cinci Spirite ale Naturii: Uriașul Furtunii, Vrăjitoarea Fulgerului, Henry Grindină, Vrăbioiul Ploios și Mama Ger…”.

Filmul horror „Asistentul vampirului” va fi proiectat vineri, 21 aprilie, de la ora 21.20, sâmbătă, de la ora 20.30 și duminică, 23 aprilie, de la ora 17.30.

Regia e semnată de Chris McKay, iar în rolurile principale apar actorii: Nicolas Cage, Awkwafina și Nicholas Hoult.

Sinopsis: „În această poveste modernă și monstruoasă despre servitorul loial al lui Dracula, Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road, franciza X-Men) joacă rolul lui Renfield, asistentul torturat al celui mai narcisist șef din istorie, Dracula (Nicolas Cage, laureat al premiului Oscar®). Renfield este forțat să procure prada stăpânului său și să execute orice comandă a acestuia, indiferent cât de degradantă ar fi. Dar acum, după secole de servitute, Renfield este pregătit să vadă dacă există o viață în afara umbrei Prințului Întunericului. Numai dacă ar putea să își dea seama cum să pună capăt codependenței sale…”.

Un alt film horror este „Cartea morților: Posesie demonică”, care va fi proiectat sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 18.30 și duminică, 23 aprilie, de la ora 19.30.

Regia e realizată de Lee Cronin, iar distributie îi aduce pe marile ecrane pe: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Morgana Davies, Nell Fisher și Jayden Daniel.

Sinopsis: „Mutând acțiunea din pădure înapoi în oraș, Cartea morților: Posesie demonică spune o poveste întortocheată a două surori înstrăinate, interpretate de Sutherland și Sullivan, a căror reuniune este întreruptă de apariția demonilor ce posedează oameni, împingându-i într-o bătălie primordială pentru supraviețuire, în timp ce se confruntă cu cea mai de coșmar variantă posibilă a unei familii”.

Un film românesc, „Boss”, va fi proiectat la Centrul „Jean Constantin” vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00 și duminică, 23 aprilie, de la ora 15.00.

Regia e semnată de Bogdan Mirică, iar în rolurile principale joacă: Laurențiu Bănescu, Ioana Bugarin și Sergiu Costache.

Sinopsis: „Bogdan, un șofer de ambulanță metodic și inteligent, participă la un jaf armat alături de alți trei bărbați pe care abia îi cunoaște. Deși inițial pare că cei patru vor scăpa neprinși, lumea lui Bogdan se răstoarnă dramatic când începe să suspecteze că unul dintre complici manipulează ancheta poliției. Pornește într-o investigație proprie obsesivă, în încercarea de a dezgropa identitățile complicilor săi. Pe măsură ce descoperă noi detalii, se adâncește tot mai mult într-o spirală a fricii și a paranoiei”.

„Sindicalista” este numele filmului care se va putea vedea la Centrul „Jean Constantin” sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 16.00.

Regia e semantă de Jean-Paul Salomé, iar din distribuție fac parte: Isabelle Huppert, Grégory Gadebois și François-Xavier Demaison.

Un alt film va fi proiectat marți, 25 aprilie, de la ora 20.00. Este vorba despre„Dungeons & Dragons: Frăția hoților”, regizat de John Francis Daley și Jonathan M. Goldstei cu Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis și Hugh Grant în distribuție.

Biletele se pot procura de pe cinemagia.ro.

Luni, 24 aprilie, de la ora 19.30, pentru a-i vedea pe Magda Catone și Claudiu Bleonț în comedia de succes „Un bărbat și mai multe femei”,de Leonid Zorin.

Biletele pot fi cumpărate de pe platforma bilet.ro.

De asemenea, marți, 25 aprilie, de la ora 19.00, la Centrul „Jean Constantin” este programat spectacolul „Micul prinț” după  Antoine de Saint-Exupéry (regia – Ștefan Ruxanda)  cu Dora Notarescu, Vlad Gălățianu și Ștefan Ruxanda în distribuție.

Sinopsis: „Un hoț fermecător și o gașcă de aventurieri neobișnuiți pornesc într-o misiune epică pentru a recupera o relicvă pierdută, dar lucrurile iau o întorsătură periculoasă atunci când dau nas în nas cu cine nu trebuie”.

Biletele pot fi cumpărate online pe ticketstore.ro.

La Casa de Cultură a Sindicatelor va fi prezentat luni, 24 aprilie, de la ora 20.00, un spectacol „criminal de interesant”. Este vorba despre „Martorul acuzării”, de Agatha Christie (regie – Ricard Reguant, costume – Adina Buzatu, decor – Bogdan Amarfi, light Design – Dan Bujor, sound design – Andrei Tomescu, consultant terminologie legală-  Adrian Pletea).

Din distribuție fac parte actorii: Alex Conovaru, Vlad Corbeanu, Ion Haiduc, Marius Drogeanu, Alexandru Voicu, Adriana Aldea, Ioana Cojocarescu, Andrei Mateiu, Gabriela Porumbacu, Violeta Huluba și Sorin Dobrin.

Biletele se pot procura de pe teatrulavangardia.ro.

Citește și