PressCode

Seceta puternică amenință cultura de grâu din Dobrogea, parțial în Muntenia, Moldova și Banat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat astăzi rezerva de umiditate pentru grâul de toamnă și porumb. În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă din sol pe profilul de sol 0-100 cm, se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul și estul Munteniei, sudul, estul, sud-estul, izolat centrul Moldovei și nord-vestul Banatului.

Valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, au fost măsurate în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Munteniei și a Moldovei, izolat sud-vestul și estul Dobrogei.

Pentru cultura de porumb, în stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Local în nordul și estul Munteniei se înregistrează deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Izolat în Dobrogea se semnalează băltiri temporare de apă la suprafața solului, ca urmare a cantităților abundente de precipitații cumulate în ultimele zile.

Citește și