PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 3-9 mai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

După minivacanța de 1 mai, constănțenii sunt așteptați din nou în sălile de spectacol, pentru a se relaxa și a se bucura de propunerile acestei săptămâni: muzică, balet, teatru și film.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” invită publicul miercuri, 3 mai, de la ora 19.00, la o seară lirică, în foaier. Soliști sunt tenorul Doru Iftene și pianista Andrada Ștefan. Alături de ei se vor afla, ca invitați, Persida Matei și Mihai Teodoru.

În program se află lucrări din creația compozitorilor: S. Romberg, Ch. Gounod, E. Doga, G. Verdi L. Denza, G.F. Handel, W.A. Mozart G. Gershwin, G. Mahler, A. Dvorak, Fr. Lehar și E. Grieg.

Duminică, 7 mai, de la ora 19.00, la Teatrul „Oleg Danovski” va avea loc o Gală de Balet.

Soliștii acesteia sunt: Adrian Mihaiu, Cătălina Iliescu, Bogdan Bârsănescu, Tomonori Sekiguchi, Yuria Soeta, Iguacel Sanchez, Dalia Gonzales, Luna Muramatsu, Keito Shimomura, Mayura Takase, Reita Myiashita, Keita Kamijyo, Sakura Okamura și Hana Okudaira.

Alături de ei va dansa ansamblul de balet al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

Biletele se pot cumpăra de la agenția de bilete, dar și online (doar pentru Gala de Balet)  accesând site-ul tnobconstanta.ro.

La Teatrul de Stat Constanța, săptămâna abundă în evenimente.

Săptămâna se deschide miercuri, 3 mai, de la ora 18.00, cu „Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanović, în regia lui Erwin Șimșensohn, spectacol coprodus de Teatrul de Stat Constanța și Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”. Intrarea este gratuită.

Distribuția este compusă din: Lucian Prasti, Octavian Mateiciuc, Sorina Toma, Georgiana Oancea, Roberto Savu, Alexandra Babă, Romulus Samfiroiu, Gabriel Roșu, Alexandra Turcin – studenți în anul al III-lea la Actorie în cadrul Facultății de Arte de la Universitatea „Ovidius”, clasa Daniela Vitcu și Erwin Șimșensohn, actrița Denisa Todireanu și Theodor Șoptelea, actor al Teatrului de Stat Constanța.

Joi, 4 mai și vineri, 5 mai, de la ora 19.00, Teatrul de Stat Constanța găzduiește, în calitate de partener, spectacolul „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” (producător Vanner Collective, concept de Denisa Nicolae și Liviu Romanescu pe un text de Raluca Mănescu).

Spectacolul descrie drumul inițiatic al unui bărbat în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip, ascuns sub măști fabricate”, spun organizatorii.

Sâmbătă, 6 mai, de la ora 19.00, va avea loc spectacolul de improvizație teatrală „Meciul de comedie”, în regia lui Dragoș Muscalu.

Duminică, 7 mai, de la ora 19.00, este programat spectacolul „Universuri paralele”, de David Lindsay-Abaire (regia artistică – Radu Iacoban, scenografia – Tudor Prodan, muzica – Aida Šošić. lighting design – Alexandru Bibere).

Spectacolul este descris ca fiind „un spectacol ce investighează, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, complexitatea și profunzimile tragediilor personale”.

Biletele pot fi procurate de la agenția teatrului, dar și online, de pe platforna mystage.ro.

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” săptămâna începe cu spectacolul „Albă-ca-Zăpada”, după Frații Grimm (regia și scenariul – Bogdan Drăgulescu, scenografia – Daniela Drăgulescu, muzica – Liviu Prossi). Acesta poate fi văzut miercuri, 3 mai și joi, 4 mai, de la orele 10.00.

În spectacol joacă actorii: Alina Manțu, Daniel Minciună, Clara Ghiuvelechian, Rovena Paraschivoi, Tiberiu Roșu, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan, Daniela Vlad și Andrei Stroescu.

Vineri, 5 mai, de la ora 10.00, e programat spectacolul „Cenușăreasa”, după Charles Perrault (regia – Daniel Stanciu, scenografia – Carmencita Brojboiu, consultant mânuire păpuși – Aneta Forna Christu).

Din distribuție fac parte actorii: Denisa Iova, Emanuel Cristoiu/ Lică Gherghilescu, Clara Ghiuvelechian, Cătălina Oțeleanu, Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Sergiu Bucur, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan, Arina Cojocaru, Andrei Stroescu și Alina Manțu.         

Cu „Harap Alb” (adaptare după Ion Creangă, regia – Lică Gherghilescu, scenografia – Mihai Constantin Ranin, muzica – Alexandru Neș, versuri și adaptarea textului – Sergiu Bucur), micii spectatori se vor întâlni duminică, 7 mai, de la ora 10.30.

Personajele de poveste suint interpretate de actorii Adi Gheo, Daniel Minciună, Clara Ghiuvelechian,  Emanuel Cristoiu, Ion Ciolan, Grațian Prisacariu/ Cristian Mitescu, Andrei Stroescu, Dan Cojocaru, alături de studenții Facultății de Arte de la Universitatea „Ovidius” din Constanța: Tudor Cioboteanu, Călin Bațagoi, Teodora Parpală, Narcisa Hanganu, Leticia Purice, Ștefania Trofin și Betty Blumetti.

În cadrul proiectului „RetroCinema”, Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin” prezintă miercuri, 3 mai, de la ora 18.00,  filmul „The Nootbook”, regizat de Nick Cassavetes cu Ryan Gosling și Rachel McAdams în rolurile principale.

Sinopsis: „Allie Hamilton și Noah Calhoun s-au întâlnit într-o seară la carnaval și se îndrăgostesc. Părinții ei nu consimt legătura fiicei lor, deoarece familia lui Noah nu este suficient de bogată și cunoscută, și hotărăsc să se mute departe, cât mai departe de Noah.

Allie a așteptat mult timp ca Noah să îi răspundă la scrisori, dar după mai mulți ani hotărăște să se logodească cu Lon, un chipeș soldat american.

Măcinată încă de dragostea pe care o nutrește față de Noah, Allie decide să îi facă o vizită acestuia și constată că sentimentele lor sunt încă vii. Acum este momentul ca Allie să aleagă între Noah și proaspătul ei logodnic”.

Pentru acest film există un tarif unic: 15 lei/ bilet.

Joi, 4 mai, sâmbătă și duminică, 7 mai, de la ora 19.30, la Centrul „Jean Constantin” va putea fi văzut filmul „Gardienii galaxiei”, partea a III-a, regizat de James Gunn cu Pom Klementieff, Chris Pratt, Dave Bautista, Bradley Cooper, Zoe Saldana și Karen Gillan în distribuție.

Sinopsis: „În Gardienii galaxiei Vol. 3 de la Studiourile Marvel, iubitul nostru grup de neadaptați arată puțin diferit acum. Peter Quill, încă tulburat de pierderea Gamorei, trebuie să-și regrupeze echipa în jurul lui pentru a apăra Universul și pentru a-l proteja pe unul dintre ei. O misiune care, dacă nu este finalizată cu succes, ar putea duce la sfârșitul Gardienilor așa cum îi cunoaștem”.

„Cavalerii zodiacului” vor putea fi urmăriți joi, 4 mai, de la ora 17.30 și sâmbătă, 6 mai, de la ora 15.00.

Regia e semnată de Tomasz Baginski, iar în distribuție apar actorii: Famke Janssen, Madison Iseman, Sean Bean, Mark Dacascos și Nick Stahl.

Sinopsis: „Când o zeiță a războiului se întrupează într-o tânără fată, un băiat orfan și fără casă pe nume Seiya descoperă că destinul lui e să o protejeze și să salveze lumea. Însă doar după ce își înfruntă propriul trecut și devine Cavaler al Zodiacului”.

Filmul „Zece zile fără mama” în regia lui Ludovic Bernard, cu Franck Dubosc, Aure Atika, Alexis Michalik, Annelise Hesme și Héléna Noguerra, poate fi urmărit la Centrul „Jean Constantin” sâmbătă, 6 mai, de la ora 13.00.

Sinopsis: „Antoine a ales să rămână acasă pentru a avea grijă de copiii săi după ce a fost concediat. Rolurile s-au inversat de doi ani încoace, iar energia lui Antoine începe să scadă în fața solicitărilor familiei sale.Când întreaga familie se grăbește să prindă trenul pentru a pleca la schi, soția sa e chemată de urgență la cabinetul său de avocatură, așa că Antoine se vede nevoit să se descurce singur cu cei patru copii ai lor dezlănțuiți pe pârtia de schi…”.

Filmul „Fericirea începe azi”, în regia lui Roger Kumble, cu Virginia Gardner și Dylan Sprouse în distribuție, poate fi urmărit sâmbătă, 6 mai, de la ora 17.30, dar și duminică, 7 mai, de la ora 14.00.

Sinopsis: „Fericirea începe azi spune povestea băiatului rău, Travis, și a studentei eminente din primul an, Abby. El își petrece nopțile luptând în meciuri de box ilegale și zilele ca un adevărat Casanova al campusului universitar. Dar Abby nu vrea să aibă de-a face cu Travis. Intrigat de dezinteresul ei, Travis îi oferă un pariu simplu: dacă va pierde următoarea luptă, trebuie să stea fără sex timp de o lună. Dar dacă va câștiga, Abby trebuie să se mute împreună cu el pentru aceeași perioadă de timp. Orice s-ar întâmpla, Travis habar nu are că trecutul întunecat al lui Abby este pe cale să iasă la suprafață. Oare Travis și-a gasit perechea?”.

Animația „Mavka, Zâna Pădurii” poate fi văzută la Centrul „Jean Constantin” sâmbătă, 6 mai, de la ora 11.00 și duminică, 7 mai, de la ora 10.30.

Regia filmului e semnată de Oleh Malamuzh și Oleksandra Ruban, iar din distribuție fac parte: Nikki Thomas, Nataliya Denisenko și Artem Pivovarov.

Sinopsis: „Mavka, Zâna Pădurii, se confruntă cu o alegere imposibilă între dragoste și datoria ei de gardian față de Inima Pădurii, atunci când se îndrăgostește de un om, tânărul muzician Lucas. O animație plină de amuzament, aventură și magie, producția este perfectă pentru întreaga familie”.

O altă animație, „Aventuri până la Lună și înapoi” poate fi văzută duminică,7 mai, de la ora 12.20.

Din distribuția filmului, regizat de Ali Samadi Ahadi,  fac parte actorii: Howard Nightingall, Stephan Benson, Dirk Petrick, Roxana Samadi și Jacob Banigan.

Sinopsis: „Când Peter pornește într-o călătorie magică pentru a o salva pe surioara sa, Anne, trebuie să înfrunte un teritoriu misterios: Luna! Anne a fost răpită de maleficul Om al Lunii atunci când a încercat să-l ajute pe gândacul dl Zoomzeman în căutarea soției sale. În aventura sa fantastică, Peter aterizează pe Pajiștea Stelară, unde îl întâlnește pe somnorosul domn Sandman. El știe că, doar la cina Zânei Nopții din castelul din nori, pot afla unde este Anne – dar nu sunt suficiente locuri pentru toată lumea. Așa că se alătură cursei nebunești de-a lungul Căii Lactee împotriva celor cinci Spirite ale Naturii: Uriașul Furtunii, Vrăjitoarea Fulgerului, Henry Grindină, Vrăbioiul Ploios și Mama Ger…”.

Thriller-ul „Megalodon: Demonul din adâncuri”, regizat de Adrian Grunberg cu Josh Lucas, Fernanda Urrejola, Héctor Jiménez, Raúl Méndez și Julio Cedillo, va fi proiectat duminică, 7 mai, de la ora 16.00.

Sinopsis: „Petrolistul Paul Sturges își duce familia în vacanță la Bahia Azul, dar orașul de coastă pe care el și soția lui îl cunoșteau odată a dispărut în mod misterios. Din adâncurile oceanului se ridică un Megalodon masiv, cunoscut în legendele locale sub numele de Demonul Negru, iar Paul trebuie să-și salveze cumva familia de acest rechin primitiv”.

Duminică, 7 mai, de la ora 18.00, la Centrul „Jean Constantin” va avea loc proiecția documentarului „Elisabeta a II-a: Portretul Reginei” cu Charles Dance, Regina Elisabeta a II-a și Susan Sarandon.  Regia e realizată de Fabrizio Ferri.

Sinopsis: „Filmul ne prezintă povestea Reginei Elisabeta a II-a de-a lungul a 70 de ani, spusă din perspectiva unora dintre cei mai apreciaţi fotografi din lume ce au construit o imagine emblematică a acesteia în timp ce totul din jurul ei – cultura, societatea, politica – era într-o continuă schimbare. Arta fotografică a însoţit-o pe Regină de-a lungul domniei sale. Au fost singurele momente în care Regina s-a arătat cu adevărat și le-a permis fotografilor să surprindă imaginea sa, prezentând în acelaşi timp rolul…“.

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma cinemagia.ro.

Schimbând registrul, luni, 8 mai, de la ora 18.00, la Centrul „Jean Constantin„ va avea loc show-ul de stand up comedy cu Toma, Cristi & Sorin Pârcălab „Accidente”.

Biletele se găsesc doar online.

Marți, 9 mai, de la ora 19.30, Centrul „Jean Constantin” invită publicul să-i vadă pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi în „Chirița in carnaval”, „un  spectacol născut  din  harul  și  energiile unor oameni  care  cred  în  teatru ca  formă  de  viață și  de  viețuire”.

Biletele se pot cumpăra online de pe bilet.ro.

Vineri, 5 mai, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor va fi prezentat spectacolul extraordinar de balet „Carmen”, pe muzica lui Georges Bizet și Rodion Shcedrin.

Scenariul e realizat de Vlad Sebastian, dupa nuvela omonimă a lui Prosper Merimee.

Vor participa ansamblurile de balet de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatro d’opera Italian și Opera Vox.

Biletele se pot cumpăra de pe: ticketstore.ro, iabilet.ro, blt.ro, bilet.ro și proticket.ro.

Cu „Insomniacii” lui Mimi Brănescu, publicul constănțean se va întâlni la Casa de Cultură a Sindicatelor luni, 8 mai, de la ora 19.00. În această comedie joacă Florin Busuioc, Gheorghe Ifrim și Marius Chivu.

Biletele se găsesc pe ticketstore.ro, bilet.ro și mystage.ro.

Citește și