PressCode

O lună de pauză. Importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina sunt interzise

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Comisia Europeană a adoptat ieri, 2 mai, măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina, în temeiul clauzei de salvgardare.

Stoparea importurilor urmărește reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia. Măsurile au intrat în vigoare pe 2 mai și se vor aplica până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să anuleze măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, rapița, semințele de floarea-soarelui și orice alte produse provenite din Ucraina.

Măsurile vor fi completate cu un sprijin financiar pentru fermierii din cele cinci state afectate și cu măsuri suplimentare de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina prin culoarele de solidaritate către alte state membre și țări terțe.

Pe lista produselor interzise de la import nu figurează uleiul de floarea-soarelui, însă acesta va fi monitorizat, alături de alte câteva produse.  

Citește și