PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 10-16 mai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Instituțiile de cultură din Constanța propun, în această săptămână, o mulțime de idei de petrecere a timpului liber cu muzică, teatru, filme și nu numai.

La Teatrul de Stat, săptămâna se deschide miercuri, 10 mai, de la ora 19.00, cu „Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanović, în regia lui Erwin Șimșensohn, spectacol coprodus de Teatrul de Stat Constanța și Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”. Intrarea este gratuită.

Distribuția este formată din: Lucian Prasti, Octavian Mateiciuc, Sorina Toma, Georgiana Oancea, Roberto Savu, Alexandra Babă, Romulus Samfiroiu, Gabriel Roșu, Alexandra Turcin – studenți în anul al III-lea la Actorie în cadrul Facultății de Arte de la Universitatea „Ovidius”, clasa Daniela Vitcu și Erwin Șimșensohn, actrița Denisa Todireanu și Theodor Șoptelea, actor al Teatrului de Stat Constanța.

Sâmbătă, 13 mai, de la ora 19.00, este programat spectacolul „Îndoiala”, de John Patrick Shanley (regia Dianei Mititelu, decor – Andreea Săndulescu, costume – Ioana Ungureanu, ilustrația muzicală – Adrian Piciorea), în  care joacă Iulian Enache, Dana Dumitrescu, Cristiana Luca și Laura Iordan.

La reprezentație pot participa și persoanele cu deficiențe de auz, traducerea live, în limba semnelor române, fiind făcută de profesor interpret Lena Lazăr Dermengiu.

Duminică, 14 mai, de la ora 19.00, se va juca la Sala Studio comedia „Logodnă relativă”, de Alan Ayckbourn (regia – Iulian Enache, scenografia – Gabi Albu, muzica – Adrian Mihai, lighting design – Alexandru Bibere).

Cele patru roluri sunt interpretate de actorii: Cristiana Luca, Laura Crăciun, Florin Aioane și Lucian Pavel. 

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma mystage.ro.

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” săptămâna miercuri, 10 mai, de la ora 19.00, se deschide cu „Gala Opera +”, eveniment independent, conceput și pus in practica de Grandar, sub bagheta lui Sebastian Pascale.

„Gala Opera + prezintă publicului un mix inedit de balet și opera, organizat în două părți. Astfel, în prima parte a serii, publicul îi va urmări pe doi dintre balerinii Operei Naționale București, ce vor evolua în duete și momente solistice din baletul Spărgătorul de nuci, ultima creație de gen semnată Piotr Ilici Ceaikovski.

Apoi, în partea a două, sunteți invitați să ascultați câteva dintre cele mai bune voci din lumea operei din România: baritonul Lucian Petrean, soprana Bianca Mărgean și tenorul Adrian Dumitru – cu toțîi soliști ai Operei Naționale bucureștene; de asemenea, ne vom bucură de prezența sopranei Mirella Bunoaica, o artista desăvârșită, cu numeroase apariții pe marile scene de opera din România și din străinătate.

Vor fi interpretate arii și duete, dintre cele mai cunoscute și iubite, adevărate hituri operistice, precum Nessun dorma din Turandot de Puccini, E lucevan le stelle din opera Tosca a aceluiași compozitor italian sau Aria lunii din Rusalka de Dvorak. Finalul va fi marcat, cum altfel, decât printr-un alt moment celebru, Brindisi, din Traviata lui Verdi. Un prilej pentru public să îi poată vedea și auzi pe toți soliștii serii cântând împreună”, anunță organizatorii.

Biletele se pot cumpăra de la agenția teatrului, dar și online, de pe blt.ro.

Duminică, 14 mai, de la ora 19.00, la Teatrul „Oleg Danovski” se dă startul Festivalului Verdi, cu opera „Forța destinului” (regia artistică, light design, scenariu – Alice Barb, scenografia – Maria Miu).

Soliști sunt: Nicoleta Ardelean, Cătălin Țoropoc – București, Răzvan Săraru, Orest Pîslariu -București, Lucia Mihalache, Constantin Acsinte, Marius Eftimie, Gabriela Dobre, Adrian Pîrlea și Iulian Bratu.

Conducerea muzicală îi aparține dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea.

Festivalul Verdi, dedicat celor 210 ani de la nașterea compozitorului, se va încheia pe 11 iunie.

Biletele se pot cumpăra și online, dar la agenție se găsește și un pachet la preț promoțional ( 150 lei), pentru toate cele cinci spectacole incluse în cadrul festivalului.

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” cei mici sunt așteptați miercuri, 10 mai, de la ora 10.00, pentru a urmări spectacolul „Dorothy în lumea lui Oz”, după L. Frank Baum (regia artistică și scenariul – Petronela Purima Tănase, scenografia – Vlad Tănase, asistență regie – Lică Gherghilescu, muzica – Vlad Crețu, coregrafia – Alice Safta, light design: Aurel Palade).

Din distribuție fac parte actorii: Denisa Iova, Clara Ghiuvelechian, Inga Marcu, Claudia Brădescu, Lică Gherghilescu, Tiberiu Roșu, Andrei Stroescu, Daniel Minciună și Ion Ciolan.

Duminică, 14 mai, de la ora 10.30, cei mici se vor întâlni cu Degețica, eroina poveștii cu același nume scrise de Hans Christian Andersen (dramatizare și regie – Toma Hogea, scenografie – Mihai Pastramagiu, muzica – Cari Tibor, coregrafia – Geta Răvdan-Huncanu, light design – Adrian Buliga).

Personajele din poveste vor fi interpretate de actorii: Rovena Paraschivoi, Tiberiu Roșu, Claudia Zaharia, Arina Cojocaru, Clara Ghiuvelechian, Grațian Prisacariu, Daniela Vlad, Ion Ciolan și Daniel Minciună.

Ambele spectacole sunt dedicate categoriei de vârstă 3+.

Pe lângă filmele cu care publicul este deja obișnuit, Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin” are pe agendă, în săptămâna 10-16 mai, și alte evenimente (inclusiv proiecții de film). Pe acestea le vom prezenta mai întâi.

Miercuri, 10 mai, Centrul „Jean Constantin” marchează Ziua Regalității prin două evenimente cu intrare liberă: expoziția „Regina Maria – imaginea diplomației românești” (orele 12.00-21.00) și proiecția filmului  „Maria, Regina României” (ora 19.00).

Vineri, 12 mai, de la ora 12.30, va avea loc festivitatea de premiere a Festivalului de Scurtmetraj pentru Liceeni „FILMMIC”, eveniment organizat de Liceul Teoretic „Traian” Constanța, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.

Cu prilejul celei de-a XIX-a ediții a Nopții Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, 13 mai, Centrul „Jean Constantin” invită cinefilii nocturni să urmărească „O noapte la muzeu: secretul faraonului”, film care va rula între orele 22.30-24.00. Intrarea este liberă.

Luni, 15 mai, de la ora 18.00, la Centrul „Jean Constantin” este programat spectacolul pentru copii cu păpuși și mascote „Mașa și ursul”. Evenimentul este organizat de Golden Party, în colaborare cu Teatrul pentru copii Piciul Julien  din Chișinău.

Biletele se pot procura doar online, de pe eventbook.ro.

Revenind la programul săptămânal de filme, producția românească „Boss”, regizată de Bogdan Mirică, cu Laurențiu Bănescu, Ioana Bugarin și Sergiu Costache în rolurile principale, va putea fi urmărită joi, 11 mai, de la ora 19.30.

Sinopsis: „Bogdan, un șofer de ambulanță metodic și inteligent, participă la un jaf armat alături de alți trei bărbați pe care abia îi cunoaște. Deși inițial pare că cei patru vor scăpa neprinși, lumea lui Bogdan se răstoarnă dramatic când începe să suspecteze că unul dintre complici manipulează ancheta poliției. Pornește într-o investigație proprie obsesivă, în încercarea de a dezgropa identitățile complicilor săi. Pe măsură ce descoperă noi detalii, se adâncește tot mai mult într-o spirală a fricii și a paranoiei”.

Thriller-ul „În transă”, regizat de Robert Rodriguez,  cu Ben Affleck, William Fichtner, Alice Braga în distribuție, poate fi urmărit la Centrul „Jean Constantin”  vineri, 12 mai, de la ora 20.00 și sâmbătă, 13 mai, de la ora 20.40.

Sinopsis: „În Transă spune povestea lui Daniel Rourke (Ben Affleck), un detectiv care trebuie să deslușească un mister care leagă dispariția fiicei lui de un program secret care infiltreză noi realități în subconștientul oamenilor”.

Filmul „Gardienii galaxiei”, partea a III-a, regizat de James Gunn cu Pom Klementieff, Chris Pratt, Dave Bautista, Bradley Cooper, Zoe Saldana și Karen Gillan în distribuție, va putea fi văzut joi, 11 mai, de la 19.30, sâmbătă, 13 mai , de la ora 17.50 și duminică, de la 12.20.

Sinopsis: „În Gardienii galaxiei Vol. 3 de la Studiourile Marvel, iubitul nostru grup de neadaptați arată puțin diferit acum. Peter Quill, încă tulburat de pierderea Gamorei, trebuie să-și regrupeze echipa în jurul lui pentru a apăra Universul și pentru a-l proteja pe unul dintre ei. O misiune care, dacă nu este finalizată cu succes, ar putea duce la sfârșitul Gardienilor așa cum îi cunoaștem”.

„Toate fricile lui Beau” este numele dramei care poate fi urmărită  vineri, 12 mai, de la ora 19.00. Regia e semnată de Ari Aster, iar în rolul principal joacă Joaquin Phoenix.

Sinopsis: „După moartea subită a mamei sale, Beau nu se simte bine – paranoia îi îngreunează viața și medicamentele pe care i le prescrie terapeutul nu par a fi o soluție bună.În drumul său înapoi acasă, Beau își confruntă trecutul, prezentul și viitorul, iar în cele din urmă este nevoit să-și depășească cele mai întunecate frici pentru a-și îndeplini visele”.

Vineri, 12 mai, de la ora 18.00 și duminică, 14 mai, de la ora 15.00, e timpul pentru comedia „Clubul femeilor dezlănțuite”, partea a doua, cu Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen, Andy Garcia și Candice Bergen, în rolurile principale (regia Bill Holderman).

Sinopsis: „Mult așteptata continuare le urmărește pe cele patru prietene la cataramă în excursia pe care nu avut-o niciodată – în romantica Italie.Când lucrurile o iau razna și secrete bine ascunse ies la iveală, vacanța lor relaxantă se transformă într-o aventură unică în viața lor”.

Alături de cei mici, animația „Mavka, Zâna Pădurii” poate fi văzută la Centrul „Jean Constantin” sâmbătă, 13 mai, de la ora 14.00, dar și  duminică, 14 mai, de la ora 10.30.

Regia filmului e semnată de Oleh Malamuzh și Oleksandra Ruban, iar din distribuție fac parte: Nikki Thomas, Nataliya Denisenko și Artem Pivovarov.

Sinopsis: „Mavka, Zâna Pădurii, se confruntă cu o alegere imposibilă între dragoste și datoria ei de gardian față de Inima Pădurii, atunci când se îndrăgostește de un om, tânărul muzician Lucas. O animație plină de amuzament, aventură și magie, producția este perfectă pentru întreaga familie”.

Sâmbătă, 13 mai, de la ora 15.50, dar și duminică, 14 mai, de la ora 17.00, la Centrul „Jean  Constantin” se va putea vedea filmul „Din nou îndrăgostită”, regizat de Jim Strouse, cu Sam Heughan, Priyanka Chopra Jonas și Russell Tovey în distribuție.

Sinopsis: „O tânără care încearcă să treacă peste moartea logodnicului ei și care trimite ocazional mesaje romantice către fostul lui număr de telefon leagă o relație neașteptată cu bărbatul căruia i-a fost alocat acel număr”.

Biletele se pot procura de pe cinemagia.ro.

La Casa de Cultură a Sindicatelor, săptămâna se deschide miercuri, 10 mai, de la ora 19.00, cu o comedie: „Bărbații la 40, femeile la 43”, de Octavian Strunilă (regia – Octavian Strunila). Din distribuție fac parte: Octavian Strunila, Leonid Doni și Andreea Mateiu.

Biletele se pot procura de pe iabilet.ro.

Vineri, 12 mai, de la ora 20.00, vor cânta pentru constănțeni, „Trei tenori italieni”: Domenico Menini, Alessandro Goldoni și Angelo Forte. Spectacolul e un omagiu adus marilor tenori Jose Carreras, Placido Domingo și Luciano Pavarotti.

Biletele se găsesc pe ticketstore.ro, proticket.ro și iabilet.ro.

Citește și