PressCode

 Parc eolian în situl arheologic, de la Giurgeni “La Mozacu”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Specialiștii Muzeului Județean Ialomița au intervenit zilele acestea în situl arheologic de la Giurgeni “La Mozacu”. 1.700 de hectare de teren situat în extravilanul localității sunt prinse într-un proiect de realizare a unui parc eolian, într-o zonă de foste lacuri, suprapunându-se peste întinsa Baltă Coșcovata, desecate și transformate drastic în perioada comunistă.

Cercetării susțin că sunt în analiză 34 de secțiuni arheologice de dimensiuni variabile, trasate în funcție de aspecte geomorfologice și stratigrafice, cu scopul delimitării precise a stațiunii. În baza cercetărilor se vor lua măsurile necesare și formula propuneri coerente în ceea ce privește cercetarea arheologică preventivă și supravegherea arheologică viitoare.

 Locuirea principală a sitului este getică, cu locuințe de suprafață, dar și adâncite, din sec. IV-III BC – cu elemente care pot fi datate și în sec. V BC, dar și ulterior, în sec. II BC.

 În plus, o serie de fragmente ceramice a fost atribuită unei prezențe Coslogeni, iar o alta unei locuiri din sec. IV AD.

Sursa foto: Muzeul Județean Ialomița

Citește și