PressCode

Peste 5 milioane de tone de deșeuri sunt aruncate anual. Începe campania ”Reciclăm în România”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Fonduri de 1,2 miliarde de euro se alocă sistemului de management al deșeurilor din România, prin PNRR, a declarat astăzi ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în cadrul primei conferințe regionale din cadrul campaniei naționale de conștientizare și educare privind colectarea separată a deșeurilor ”Reciclăm în România”.

Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanțul de colectare, respectiv de reciclare. Ministrul Mediului susține că fiecare trebuie să-și înțelagă datoria: populația să separe acasă deșeurile, iar primăriile să aibă soluții inteligente prin care să le preia gata selectate.

 ”Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deșeuri, 5 milioane care putrezesc, din care se scurge levigat, levigat care ajunge în sol și în apele subterane, deșeuri care se regăsesc în depozite, pe câmp sau în păduri, pe pajiști, la marginea drumului, oriunde. România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care să se alinieze normelor europene de mediu. Obiectivul nostru, al tuturor, trebuie să fie transformarea României într-o „ţară curată”, iar gestionarea deşeurilor depinde în mare măsură de comunităţile locale”, a declarat Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, cancelaria Prim-Ministrului.

Mai mult de 580 de milioane de euro sunt destinate construcției a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar. Alte 260 de milioane de euro vor finanța instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului ”plătește pentru cât arunci”, pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane și supraterane, presupun instalarea de containere ordonate și separate care vor facilita creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor.

Programele sunt destinate UAT-urilor și asocierilor dintre UAT-uri, cum ar fi Asociațiile de Dezvoltare Intracomunitară, instituții responsabile de asigurarea salubrității și, evident, operatorilor de salubritate publici sau privați.

Din datele furnizate de cercetările care au stat la baza inițierii campaniei ”Reciclăm în România” reiese că cea mai mare parte dintre români nu colectează separat deșeurile, pe mai mult de două fracții, în timp ce aproape 90% dintre respondenți declară că sunt interesați să colecteze separat.

Numele campaniei subliniază că primul pas către reciclare este chiar colectarea separată a deșeurilor în fiecare gospodărie.

Citește și