PressCode

Dobrogea. Harta siturilor arheologice intră în reabilitare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Harta siturilor arheologice din Dobrogea, amplasată pe calcanul clădirii Curții de Conturi Constanța, a reintrat în proces de restaurare. Artiști plastici restauratori și experți în domeniu, atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, au reluat lucrările de punere în valoare, respectiv completare, fixare, refacere, curățare și toaletare ale părților componente ale hărții.

Demarate inițial în urmă cu mai bine de un an, lucrările au fost sistate pe fondul unor probleme tehnice, depistate la scurt timp. Infiltrațiile apărute în tencuiala clădirii nu permiteau amplasarea în siguranță a elementelor ceramice ce trebuiau înlocuite. Din acest motiv, artiștii restauratori au lucrat în atelier elementele ceramice, iar acum au reluat lucrările. Se reface hidroizolația la bază și la acoperiș, iar acolo unde s-au format goluri din cauza infiltrațiilor se reface tencuiala.

Harta siturilor arheologice are 261 mp și prezintă ruinele așezărilor dacice, ale orașelor și cetăților grecești sau romane, marcate cu vechile denumiri, iar placa de marmură alăturată oferă denumirile actuale și distanțele în kilometri raportate la municipiul Constanța.

Harta va fi refăcută păstrându-se materialele și tehnicile de punere în operă.

Citește și