Luna iulie a fost cu 0,33 de grade Celsius mai caldă decât luna care deţinea până în prezent recordul (iulie 2019), susțin specialiștii Copernicus, programul Uniunii Europene de observare a Pământului. De asemenea, și în primele trei săptămâni ale lunii trecute temperaturile au fost cele mai crescute înregistrate vreodată.
Creșterea periculoasă a temperaturii globale și frecvența din ce în ce mai mai mare a evenimentelor meteorologice extreme ne arată că direcția în care ne îndreptăm nu este deloc cea bună.
Serviciul European Copernicus arată că fenomenele extreme au dus la creșterea numărului și intensității incendiilor de vegetație. Până în 22 iulie, Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) a raportat că peste 182.569 de hectare din UE au fost transformate în cenuşă, cu peste 40% peste media înregistrată în perioada 2003-2022 (128.225 de hectare).
În acest moment, anul 2023 este în topul celor mai fierbuinți ani, înregistrați vreodată, cu 0,43 de grade Celsius peste media recentă şi o temperatură medie mondială în iulie de 1,5 grade Celsius mai mare decât nivelurile preindustriale.
În 2019, temperatura medie globală depășise cu 1,1 °C nivelurile preindustriale.
O creștere cu 2°C a temperaturii față de perioada preindustrială este asociată unui impact negativ grav asupra naturii și a sănătății și bunăstării umane, riscul să asistăm la schimbări climatice periculoase și potențial catastrofale la nivel global fiind mult mai ridicat. (Sursa foto: Copernicus EU / Facebook)