PressCode

Sare și bicarbonat. Supraimpozitarea cabinetelor stomatologice crește prețurile consultațiilor și intervențiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Patronatul Medicilor Stomatologi din România amenință cu creșteri semnificative ale prețurilor onorariilor în contextul în care Proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale se aprobă în forma actuală.

 ,,Considerăm că adoptarea acestui proiect, în forma sa actuală, va duce la o creştere extraordinară a costurilor de funcţionare şi, implicit, la un onorariu semnificativ mai mare perceput pacienţilor ce se adresează serviciilor de îngrijire a sănătăţii orale, în condiţiile în care societatea noastră este, din nefericire, renumită pentru gradul scăzut de îngrijire a danturii”, a precizat Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR).

Guvernul doreste implementarea a doua cote de impozitare pentru microintreprinderi, de 1% si de 3%, in functie de plafonul de 300.000 lei. Astfel, se vor aplica urmatoarele cote: 1% – pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 300.000 lei inclusiv si 3% –  pentru microintreprinderile care realizeaza venituri peste 300.000 lei.

Echilibrul fragil în care funcționează multe cabinete ce deservesc persoane cu venituri reduse, o sa fie spulberat de povara fiscală nou introdusă, ducând la închiderea cabinetelor stomatologice sau reorientarea investiţiilor medicilor stomatologi în zone ce îşi permit tarifele crescute, mai susțin reprezentanții medicilor stomatologi.

 Mai mult de jumătate dintre români nu se spală pe dinți, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică, și doar un sfert din populație merge la dentist în scop preventiv.   

 Nici copiii nu stau prea bine, arată o analiza preliminară realizată de Insitututul Național de Sănătate Publică – Campania Cu un zâmbet mai aproape de sănătate. Astfel, dintre elevii în vârstă de 6 ani examinați de medicul stomatolog școlar, în 37 de județe, 7719 copii:  

  • 7 din 10 copii nu au dentiția integră (68.79%)
  • În medie, un copil cu leziuni carioase prezintă mai mult de o carie netratată
  •  Jumătate dintre copiii examinați au nevoie de tratament prevenitiv sau curativ stomatologic.

Citește și