PressCode

 Persoanele diagnosticate cu autism pot beneficia de terapie decontată de CNAS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Un nou subprogram național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist a fost lansat pe 1 octombrie,  în cadrul programului național de sănătate mintală, derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Copiii și adulții diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist (TSA) vor putea beneficia de servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav.  

Autoritățile estimează că printre beneficiari sunt 13.471 copii și 2.660 adulți diagnosticați de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist. În realitate, numărul copiilor și adulților este mult mai mare, însă aceștia nu au ajuns la medic.

 Organizația Mondială a Sănătății estimează că la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism. În România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%, se arată în datele Instiutului Național de Sănătate Publică.

 Cu toate acestea, încă nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdiagnosticate. În fiecare an apar cca. 1200 de cazuri noi de copii care au aceasta afecțiune. Dintre aceștia, un sfert are acces la terapie, lipsa banilor (decontării) fiind cauza principlă. Datele INSP arată că 1 din 4 copii cu autism nu frecventează grădinița sau școala, deși are vârsta potrivită pentru integrare.

Subprogramul acoperă finanțarea cheltuielilor necesare realizării serviciilor conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

În cadrul subprogramului, durata ședinței de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenție de psihopedagogie specială – logopedie este de 50 minute, iar numărul maxim de ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenție de psihopedagogie specială – logopedie de care poate beneficia un bolnav care îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru acordarea acestor servicii conexe este de 40/42/44/lună, în funcție de numărul de zile lucrătoare din luna respectivă. Pentru fiecare ședință de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenție de psihopedagogie specială-logopedie, CNAS va deconta 135 lei.

Citește și