PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 3-10 octombrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Octombrie debutează cu numeroase evenimente culturale: Festivalul D-butan-T la Teatrul de Stat Constanța, deschiderea stagiunii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” și filme pe toate gusturile.

Teatrul de Stat Constanța invită publicul la Festivalul-concurs D-butan-T 2023, ediția a VIII-a fiind dedicată debutului în coregrafie.  Evenimentul este organizat de Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântul Gheorghe, astfel încât prima parte a festivalului se desfășoară la Constanța, iar cea de-a doua, la Sfântu Gheorghe.

Așadar, iată ce puteți spectacole puteți vedea zile de miercuri până vineri la teatrul constănțean, la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A (prezentările aparțin organizatorilor).

Miercuri, 4 octombrie, de la ora 19.00 este propus spectacolul lui Sergiu Niță, „MANual”.

Sergiu Diță (1999) este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Împreună cu Anca Stoica activează ca duo artistic sub numele Platforma 13. „MANual” este un atac asupra reprezentării masculinității. Spectacolul este configurat prin tehnica manifest-colaj-recitativ.

Joi, 5 octombrie, de la ora 12.00, Alice Veliche și Alexandru Radu propun „Red Line”.

Alice Veliche, coregraf independent – cea mai mare împlinire a ei este realizarea coregrafiei pentru cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER. Alexandru Radu, coregraf independent – spectacolele pe care le-a realizat aparțin unor abordări coregrafice cât mai diferite. „Red Line” – Exagerare, abuz, necumpătare, abundență, desfrâu, preaplin, excedent, extremism, prodigalitate, redundanță, sațietate, suplement, supraabundență, surplus.

Tot joi, 5 octombrie, dar de la ora 19.00, Ioana Silvana Neda propune spectacolul „Frida Kahlo”.

Ioana Silvana Neda este o tânără artistă în vârstă de 21 de ani care îmbină armonios educația sa în arta dansului cu o creativitate neînfricată. Spectacolul propune publicului o imagine de ansamblu a biografiei pictoriței mexicane Frida Kahlo, ce expune degradarea mentală a artistei din cauza traumelor, toate acestea prin descoperirea teatral-coregrafică a fanteziei picturale, susținută de invocarea universului plastic al suprarealismului.

„Nexus” este spectacolul Andreei Vălean, programat vineri, 6 octombrie, de la ora 19.00.

Andreea Vălean este balerină și performer de dans contemporan, membră a corpului de balet al Operei Naționale București și a companiei Contemporary Creative Dreamers. „Nexus” este o călătorie în străfundurile ființei umane, ce explorează moștenirile rădăcinilor primordiale ale naturii sale.

Biletele se pot cumpăra de pe platforma mystage, dar și de la agenția Teatrului de Stat Constanța din Bd. Tomis nr. 97 sau de la Sala Studio, cu o oră înainte de spectacol.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” deschide stagiunea 2023-2024 vineri, 6 octombrie, de la ora 19.00, cu Gala Laureaților Concursului Internațional de Pian. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea vor cânta pianiștii Luca Newman (Regatul Unit), Mario Victor Lucaci (România) și Dominik Ilisz (Austria) alături de orchestra Teatrului „Oleg Danovski”.

În program sunt incluse lucrări de: F. Mendelssohn-Bartholdy – Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în sol minor, F. Liszt – Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în Mi bemol major și E. Grieg – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op.16.

Duminică, 8 octombrie 2023, ora 19.00 este programat spectacolul „Amor caliente”, în regia și coregrafua kui Horaţiu Cherecheş și scenografia Eugeniei Tărășescu-Jianu.

Soliști vor fi; Laura Eftimie, Mihaela Ionescu, Gabriela Dobre, Doru Iftene, Mădălin Băldău, Marius Turtoi, Marius Eftimie. Vor dansa: Cătălina Iliescu, Iguacel Sanchez, Oana Dincă, Dorina Pătraș, Andrada Ruse, Ștefania Avrămia, Petronela Iordache, Adrian Mihaiu, Bogdan Bîrsănescu, Mihai Pâslaru, Alexandros Karampatsakis, Ștefan Răuț și Marian Basarabeanu.

Biletele se pot cumpăra de la agenția teatrului, dar și online.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” așteaptă publicul miercuri, 4 octombrie, de la ora 12.00, să vadă spectacolul  „Pisica doldora de bani și nepoții ei orfani”, după S. Marșak (regia: MC Ranin și Lică Gherghilescu, muzica – Dumitru Lupu). Distribuția este formată din: Rovena Paraschivoi, Ion Ciolan, Andrei Stroescu, Daniel Minciună, Claudia Brădescu, Alina Manțu, Clara Ghiuvelechian și Tiberiu Roșu.

Joi, 5 octombrie, de la ora 10.00, este programat spectacolul „Pinocchio”, după Carlo Collodi (regia și scenariul – Ciprian Huțanu, scenografia și păpușile – Tunde Tomos, muzica – Călin Ionce, asistenți scenografie – Cătălin Ungureanu și Daniel Pal). Din distribuție fac parte actorii: Claudia Brădescu, Rovena Paraschivoi, Daniela Vlad, Arina Cojocaru, Grațian Prisacariu, Tiberiu Roșu, Cristian Mitescu, Ion Ciolan și Daniel Minciună.

Sâmbătă, 07 octombrie, de la orele 10.30 și 12.00, va fi prezentată în premieră „Povestea degețelului poznaș”, de Matei Vișniec (regia artistică -Gheorghe Balint, scenografia și păpușile – Tünde Tomos, muzica – Ciprian Manta, asistent scenografie- Daniel Pal). Dn distribuție fac parte: Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi, Arina Cojocaru, Claudia Brădescu, Grațian Prisacariu, Daniel Minciună și Ion Ciolan.

La Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin” va fi proiectată vineri, 6 octombrie, de la ora 18.00 și sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 20.00, comedia „Norocul prostului”, regizată de Craig Gillespie cu Vincent D’Onofrio, Seth Rogen, Paul Dano, Pete Davidson, Anthony Ramos și Myha’la Herrold în distribuție.

Sinopsis:  „Ca o trimitere la lupta dintre David și Goliat, Dumb Money spune povestea bazată pe întâmplările nebunești, dar reale, care au făcut ca oameni de rând să învingă Wall Street-ul la propriul joc transformând GameStop (un magazin de jocuri video) în cea mai “fierbinte” companie din lume.

Filmul horror „Saw X”, regizat de Kevin Greutert, având distribuția formată din Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund, Renata Vaca, Steven Brand și Michael Beac, va putea fi urmărit vineri, 6 octombrie, de la ora 20.00.

Sinopsis: „John Kramer (Tobin Bell) s-a întors. Saw X, în regia lui Kevin Greutert, explorează un capitol neștiut din jocul dement al lui Jigsaw. Plasat între evenimentele din Saw I și II, un John Kramer bolnav și disperat călătorește în Mexic pentru o procedură medicală riscantă și experimentală în speranța unui leac pentru cancerul de care suferă. John descoperă că întreaga operațiune este o înșelătorie care îi țintește pe cei mai vulnerabili. Înarmat cu un nou scop, infamul criminal în serie revine la opera sa, întorcând situația împotriva escrocilor în felul său visceral, prin capcane viclene și ingenioase, dar foarte sângeroase.”

Pasionații de film horror sunt așteptați la Centrul „Jean Constantin” din nou, sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 15.30 și duminică, 8 octombrie, de la ora 20.00, pentru a vedea „Exorcistul. Cel care crede”, un film regizat de David Gordon Green cu o distribuție formată din: Ellen Burstyn, Leslie Odom Jr., Ann Dowd, Jennifer Nettles, Lidya Jewett și Olivia Marcum.

Sinopsis: „Continuare a filmului din 1973 despre o fetiță de 12 ani care este posedată de o entitate demonică misterioasă și mama ei care se vede obligată să ceară ajutorul a doi preoți pentru a o salva.

Sâmbătă, 7 octombrie și duminică, 8 octombrie, de la ora 13.00, poate fi urmărit filmul „Creatorul”, regizat de Gareth Edwards, cu Gemma Chan, Allison Janney, John David Washington, Ralph Ineson și Ken Watanabe în distribuție.

Sinopsis: „Pe fondul unui viitor război apocaliptic între rasa umană și forțele inteligenței artificiale, Joshua, un fost agent înrăit al forțelor speciale, îndurerat de dispariția soției sale, este recrutat pentru a-l vâna și ucide pe Creator, arhitectul evaziv al inteligenței artificiale avansate care a dezvoltat o armă misterioasă cu puterea de a pune capăt războiului – și omenirii însăși.”

Cei mici pot vedea sâmbătă, 7 octombrie și duminică, 8 octombrie, de la ora 13.00, animația „Patrula cățelușilor: Filmul cel mare”, în regia lui Cal Brunker, cu Mckenna Grace, James Marsden, Kristen Bell, Iain Armitage, Dax Shepard și Taraji P. Henson. 

Sinopsis: „Toată viața ei, Skye a simțit că nu a fost apreciată de prietenii ei (Chase, Liberty, Marshall, Rubble, Rocky și Zuma). Dorind să demonstreze că poate fi un atu pentru echipă, Skye are o șansă atunci când un meteorit magic se prăbușește în Adventure City, oferindu-le ei și celorlalți superputeri. Pentru a fura puterile cățeilor, primarul Humdinger evadează din închisoare și face echipă cu o expertă în meteori pe nume Victoria Vance pentru a fura cristalele cățeilor.”

„Libertate” este numele dramei românești care va fi proiectată sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 18.00 și duminică, 8 octombrie, de la ora 15.30. Regia filmului este semnată de Tudor Giurgiu, iar din distribuție fac parte: Alex Calangiu, Iulian Postelnicu și Cătălin Herlo.

Sinopsis: „Sibiu, decembrie 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat și acuzat că e terorist.”

Duminică, de la ora 18.00, la Centrul „Jean Constantin” este programată o comedie franțuzească, „Crima e a mea”, regizată de François Ozon avându-i în distribuție pe: Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon și André Dussollier.

Sinopsis : „Paris, anii ’30. Madeleine este o actriţă tânără şi fără bani, frumoasă, dar netalentată. Acuzată că a ucis un producător de film celebru, Madeleine susţine că a fost legitimă apărare, iar sentinţa îi e favorabilă. Tânăra se bucură de faima obţinută peste noapte, dar adevărul iese curând la iveală.”

Biletele se pot cumpăra de pe cinemagia.ro.

Săptămâna aceasta, la Centrul „Jean Constantin” va avea loc Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, ediţia a XXVII-a, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Constanţa prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.

În cele două zile de festival, miercuri, 4 octombrie și joi, 5 octombrie, intrarea este liberă și se va face începând cu ora 18.00.

Tot la Centrul „Jean Constantin”, luni, 9 octombrie, este programată comedia „Soț de vânzare”, după Mihail Zadornov (regia – Marius Gîlea), cu Maria Radu, Ana Odagiu și Marius Gîlea.

Biletele se pot cumpăra de pe ticketstore.ro.

Miercuri, 4 octombrie, de la ora 19.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc conferința „Calea vindecării”, susținută de prof. dr. Constantin Dulcan și moderată de  Damian Drăghici.  Accesul se face pe baza de invitatie, detalii la: 0721 364 783 sau în mesaj privat pe pagina de Facebook a Parohiei Sfânta Ecaterina – Constanța. Locurile sunt limitate.

Citește și