PressCode

Liceenii vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost introdusă în planurile-cadru ale învățământului liceal, fiind, astfel, puse în aplicare prevederile legale și reconfirmându-se angajamentul național pentru susținerea educației privind Holocaustul, precum și educația pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.

“Acest moment marchează un element fundamental : prima asumare reală a responsabilității pentru ceea ce s-a întâmplat în perioada Holocaustului și prima recunoaștere deplină a contribuției esențiale adusă de-a lungul istoriei de către Comunitățile Evreiești la dezvoltarea României. Pentru Federația Comunităților Evreiești din România, pentru cultura iudaică și pentru iudaism în sine, diversitatea și educația sunt și trebuie sa rămână valori fundamentale ale oricărei societăți. Aceste principii nu se exclud. Din contra, ele sunt legate și nu pot functiona decât împreună. În absența lor, este creat un gol imens. Din păcate, am vazut de prea multe ori ce se intamplă în astfel de situații”, susține președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler.

Din anul școlar 2025-2026, planurile-cadru pentru învățământul liceal vor cuprinde și disciplina obligatorie „Istoria comunismului din România”. De asemenea, elevii vor putea opta și pentru „Istoria, robia și deportarea romilor”, ca disciplină şcolară modulară opţională pentru învățământul gimnazial și liceal.

Citește și