PressCode

Negru Vodă. Tezaur numismatic în bagajul unor cetățeni bulgari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

62 de monede cu inscripţii în limba latină, precum şi patru obiecte au fost descoperite weekendul trecut de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, la punctul de trecere a frontierei Negru Vodă.

Obiectele erau transportate într-o sticlă de platic, de trei persoane de cetățenie bulgară. Polițiștii au mai găsit trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, de ocupanţii autovehiculului pentru a descoperi comori arheologice.

S-a întocmit dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu (Legea 182/2000), precum și  pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic (OG 43/2000). De asemenea, se efectuează cercetări pentru a verifica dacă cetăţenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.

O examinarea preliminară a obiectelor, efectuată de un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, relevă că  cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părți dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de proveniență romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripții în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice.

Obiectele şi monedele au fost lăsate in custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care vor desfăşura măsuri de conservare preventivă, vor efectua o expertiză detaliată a obiectelor găsite, ulterior vor stabili valoarea acestora, precum şi importanţa pentru patrimoniul dobrogean.

Citește și