PressCode

S.O.S. Rezoluție pentru protejarea apelor Dunării împotriva poluării cu plastic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

“Rezoluţia pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic” lansată astăzi de Asociaţia MaiMultVerde, în cadrul celei de-a doua ediții a Congresului Dunărenilor, a fost semnată de ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a inivitat primarii din localităţile riverane fluviului Dunărea să adopte documentul.

Apa este o resursă de care ar trebui să se vorbească mai mult. M-a îngrijorat profund studiul care tratează date referitoare la cantitatea de plastic, microplastic şi macroplastic care se află în Dunăre. Ceea ce pot să vă spun este că vorbim de peste 48 de tone de microplastic. Scenariile specialiştilor spun că există riscul ca, în 2050 sau în 2060, cantitatea de plastic din oceanele lumii să fie mai mare decât cantitatea de peşte”, a declarat ministrul Mediului.

La  eveniment au participat 55 de reprezentanți ai primăriilor din localitățile riverane Dunării și a fost prezentat studiul de caz privind managementul deșeurilor pe râul Argeș, unul dintre cei mai poluați afluenți ai Dunării, realizat de Asociația MaiMultVerde în colaborare cu Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI). Studiul cuprinde informații colectate de la instituțiile si autoritățile cu responsabilităti în gestionarea deșeurilor municipale din 66 de localități riverane râului Argeș din 5 județe: Ilfov, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița și Argeș.

Au fost discutate totodată și oportunitățile de dezvoltare a localităților riverane Dunării din punct de vedere economic și ecoturistic: amenajarea traseului EuroVelo 6 din România, care își propune construirea a 3.000 km de piste pentru biciclete în următorii 3 ani, și înființarea Ecorutei Dunărene, ca soluție pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a fluviului, în județul Giurgiu.

Citește și