PressCode

 Aniversare. Peste 14000 de elevi constănțeni celebrează Ziua Dobrogei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Palatul Copiilor și Universitatea „Ovidius” Constanța, derulează astăzi, 14 noiembrie 2023, proiectul județean „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” – Ediția I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român.

Proiectul va debuta la ora 10:00, în Aula Bibliotecii, cu simpozionul „Dobrogea multiculturală”. Sunt așteptați să participe la eveniment părinți, elevi, cadre didactice și reprezentanți ai comunității locale. Simpozionul este dedicat elevilor de liceu și studenților și este structurat pe trei secțiuni, după cum urmează:

  • Personalități dobrogene în perioada sec. al XIX-lea – prima jumătate a sec. al XX-lea;
  • Dobrogea în literatura și presa vremii;
  • Viața cotidiană în Dobrogea în perioada sec. al XIX- lea – prima jumătate a sec. al XX- lea.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul prof. Sorin Mihai, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, conf. univ. dr. Nistor Bardu, din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” Constanța și dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În cadrul aceluiași proiect, în data de 14 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Palatul Copiilor Constanța, se va susține programul artistic „Armonii interculturale dobrogene” cu participarea unor ansambluri de muzică și dans care vor însoți spectatorii într-o călătorie culturală etnică diversă, specifică zonei Dobrogea.

De asemenea, menționăm că toate instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Constanța vor celebra Ziua Dobrogei prin activități diverse (expoziții tematice, sesiuni de comunicări, prezentare de portofolii, șezători, ateliere de creație, audiții și dansuri populare etc.) la care vor participa peste 14200 de elevi.

Avem încrederea că acest proiect județean, aflat la prima sa ediție, va deveni o tradiție prin care elevii și tinerii constănțeni vor celebra și vor promova esența culturală a etniilor din zona Dobrogea, acel ansamblul de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește prin comunicarea din generație în generație. Așadar, ne dorim ca Ziua Dobrogei să reprezinte pentru fiecare dintre noi un salut reverențios al formei și structurii multietnice ca dimensiune care alcătuiește umanitatea”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Citește și