PressCode

Constanța. Restaurarea hărții siturilor arheologice, aproape de finalizare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Artiștii plastici restauratori și experți în domeniu, atestați de Ministerul Culturii, au executat lucrări de punere în valoare, respectiv completare, fixare, refacere, curățare și toaletare ale părților componente ale hărții siturilor arheologice din Dobrogea, amplasată pe calcanul clădirii Curții de Conturi Constanța. În momentul de față mai trebuie montate doar elementele de ceramică ce trebuiau înlocuite.

“Refacerea obiectivului nu a fost lipsită de peripeții. La scurt timp după ce au fost demarate, lucrările au fost sistate pe fondul unor probleme tehnice. Infiltrațiile apărute în tencuiala clădirii nu permiteau amplasarea în siguranță a elementelor ceramice ce trebuiau înlocuite. Din acest motiv, finalizarea restaurării a fost întârziată, fiind necesare lucrări de refacere a hidroizolației la bază și la acoperiș, iar acolo unde s-au format goluri din cauza infiltrațiilor a fost refăcută tencuiala ori a fost injectate materiale care să consolideze suprafața”, au precizat autoritățile locale, într-un comunicat de presă.

Având o suprafață de 261 mp, harta siturilor arheologice prezintă ruinele așezărilor dacice, orașelor și cetăților grecești sau romane care sunt marcate cu vechile denumiri, iar placa de marmură alăturată oferă denumirile actuale și distanțele în kilometri raportate la municipiul Constanța.

Harta a fost refăcută păstrându-se materialele și tehnicile de punere în operă.

Citește și