PressCode

Constanța. Testări gratuite, de ziua Mondială a Diabetului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, constănțenii își pot măsura gratuit glicemia, în două mari centre comerciale: Vivo Mall și City Park Mall, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

Testările sunt efectuate de studenți la medicină, în cadrul proiectului ”Zâmbește dulce”, inițiat de Asociația Sweetland Constanța și Rotaract. Studenții voluntari au împărțit pliante informative cu privire la diabetul zaharat și detalii despre această boală ce afectează deja 5% din populația țării. Se estimează că aproximativ 1 din 2 adulți care trăiesc cu diabet sunt nediagnosticați.

Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită în 1991 de Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății pentru a atrage atenția asupra problemelor de importanță majoră în ceea ce privește această boală. În fiecare an, pe 14 noiembrie, campania de Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă dedicată care se desfășoară timp de unul sau mai mulți ani. Tema pentru perioada 2021-2023 este „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”.

Milioane de oameni cu diabet din întreaga lume nu au acces la îngrijirile necesare, deși bolnavii au nevoie de sprijin continuu pentru a-și gestiona starea și a evita complicațiile diabetului (boli cardiovasculare, deteriorarea nervilor, a rinichilor, a vederii, boli ale pielii etc.). 

Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Citește și