PressCode

Galați. Târg de inițiative civice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) organizează sâmbătă, 18 noiembrie 2023,la Galați, “Târgul de inițiative civice”. Evenimentul va avea loc la Hotelul Ibis, între orele 10.00 – 16.00, în sălile “Nicolae Bălcescu” și „Viena”, iar intrarea va fi liberă.

Publicul este invitat să descopere nouă grupuri de inițiativă și asociații neguvernamentale din județele Galați și Brăila. Membrii lor aduc în atenția autorităților publice, probleme diverse din cadrul comunității. Pe agenda grupurilor și organizațiilor participante la târg se numără și demersuri pentru protejarea Dunării și a mediului înconjurător de deșeuri. Pe lângă grija pentru mediu, membrii acestor grupuri și organizații vin și cu inițiative care oferă oportunități de formare, dezvoltare personală și socializare pentru tinerii de la sate, proiecte de educație non-formală, acțiuni pentru prevenirea bullying-ului sau informații despre gestionarea emoțiilor.

Cei care vor veni sâmbătă la Hotelul Ibis din Galați vor afla detalii despre inițiative civice care au un impact pozitiv pentru comunitate. Printre acțiunile de succes se numără un grup de inițiativă care a obținut înființarea unui Centru pentru tineret în mediul rural și finanțarea de către instituțiile publice a activităților educative și culturale pentru tineri. Un alt demersa fost al unui grup informal de tineri care a convins primăria să își refacă web site-ul, pentru ca informațiile de interes public să fie mai ușor de accesat.

“Organizăm acest eveniment pentru a pune în valoare inițiative civice, care reflectă puterea cetățenilor de a obține de la autoritățile publice schimbările pe care și le doresc în jur. Credem că aceste exemple de implicare trebuie să fie cât mai vizibile, pentru că inspiră și arată și altor persoane cum se pot susține astfel de demersuri sau cum pot face primii pași spre demersuri proprii.” Anda Șerban, Directoare Executivă, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Grupurile și organizațiile care vor fi prezente la târg:

Grupul informal al tinerilor din Tulucești. Un grup informal din comuna Tulucești, care aduce în mediul rural oportunități de dezvoltare personală pentru tinerii care nu au acces la programe de formare educațională precum cei din mediul urban.
Grupul de inițiativă ”Tineri pentru Matca” desfășoară activități pentru a aduce în comuna Matca din județul Galați mai multe activități educative, culturale și de dezvoltare personală pentru toți cei de vârsta lor.
Grupul Informal al tinerilor din Poiana are ca misiune informarea, educarea și susținerea persoanelor tinere din Comuna Poiana și din împrejurimi , precum și de a ajuta la dezvoltarea sectorului de tineret de la nivel local.
Asociația Grow Up Galați are ca misiune transformarea Galațiului într-un oraș prietenos pentru copii și părinți.
Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Comuna Grivița are ca misiune reprezentarea, formarea, informarea și susținerea tinerilor din mediul rural, precum și de a oferi suport pentru tinerii din alte localități dornice să dezvolte activități și proiecte de tineret în mediul rural.
Fundația Comunitară Galați mobilizează resursele comunității pentru a satisface nevoile acesteia și dezvoltă o infrastructură locală a filantropiei – unde lideri informali, ONG-uri și companii – pot să se întâlnească, să lucreze și să producă o schimbare pozitivă, cu efect multiplicator.
Grupul de inițiativă civică “Eliberează-ți aripile”: “Îmbunătățirea traiului și dezvoltarea unor comunități prospere începe cu educația copiilor noștri. Intenția noastră este aceea de a oferi copiilor și adolescenților acces la educație nonformală, centrată pe nevoile lor, prin activități diverse și atractive.”
Grupul de inițiativă locală „Eco Heroes” : 6 adolescente, 6 lidere care și-au descoperit pasiunea pentru o lume mai curată. „O schimbare trebuie să vină cu noi, cu generația tânără! Nu putem avea pretenții să se schimbe lumea dacă singuri nu facem eforturi în modificarea rutinelor și comportamentelor zilnice.”
Asociația Creionăm Viitorul s-a înființat ca grup de inițiativă locală în toamna lui 2019 și adevenit organizație non-guvernamentală în 2022. Scopul Asociației este de a promova inițiativele sustenabile în vederea creșterii calității vieții și dezvoltării comunităților din România.

Citește și