PressCode

Să fim toleranți! Educația este mijlocul cel mai eficient pentru a preveni intoleranța

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Astăzi, 16 noiembrie, celebrăm Ziua Internațională a Toleranței.

Pe 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinţei generale a UNESCO de la Paris, statele membre au adoptat ”Declaraţia Principiilor Toleranţei”, enunţată în 1986, ce defineşte termenul de toleranţă ca fiind respectul, acceptarea şi aprecierea diversităţii şi bogăţiei culturale, a manierelor de exprimare, a calităţii noastre de fiinţe umane, 

Toleranța este încurajată prin cunoașterea, deschiderea spiritului, comunicație și libertatea gândirii, conștiinței și credinței. Toleranța este armonia în diferențe. Ea nu e doar o obligație de ordin etic, este de asemenea, și o necesitate politic și juridică. Toleranța este o virtute care face ca pacea să fie posibila și care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii.

Toleranța nu este nici concesie, nici condescendență ori indulgență. Toleranța este, mai ales, o atitudine activă generată de recunoasterea drepturilor universale ale persoanei umane și libertatilor fundamentale ale altora, în nici într-un caz, toleranța nu poate fi invocată pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale. Toleranța trebuie să fie practicată de către indivizi, grupuri și State.

Toleranța este responsabilitatea care susține drepturile omului, pluralismul (inclusiv, pluralismul cultural), democrația și Statul de drept. Ea implică respingerea dogmatismului și absolutismului și confirmă normele enunțate în instrumentele internaționale cu privire la drepturile omului. Educatia este mijlocul cel mai eficient pentru a preveni intoleranta, se arată în Declarația Principiilor Toleranței.

Citește și