PressCode

Studiu în mediul rural. Multe gravide minore, fără educație și acces la servicii medicale  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale, iar jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele, ecografiile sau consultațiile nu au fost gratuite. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele unei cercetări realizate de Salvați Copiii România.

Din totalul gravidelor participante la studiul Salvaţi Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 şi 17 ani. Datele INS pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalităţii infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii, cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale şi slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie, Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Fundaţiei OMV Petrom, a propus dezbaterea “Sănătatea mamei şi a copilului în mediul rural”.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate principalele date ale anchetei sociologice efectuate în rândul gravidelor dezavantajate, care arată că  una din 10 gravide nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii, iar 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanţei mari până la primul cabinet.
De asemenea, 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menţionează că analizele, ecografiile, consultaţiile nu au fost gratuite, iar 70% dintre gravide afirmă că nu au utilizat nici o metodă contraceptivă până în prezent.

Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localităţi au suficienţi medici de familie şi 328 de comune nu au medic de familie.

“În zonele rurale, existenţa medicului de familie şi a unui cabinet medical reprezintă singura şansă pentru a primi îngrijire medicală la timp. Având în vedere numărul mic de medici de familie din zonele rurale, aceştia sunt nevoiţi să asiste o multitudine de cazuri, de la nou-născuţi până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilităţi materiale şi financiare insuficiente unui nivel de viaţă decent”, explică Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

 Inechitatea îşi face simţită prezenţa în viaţa copiilor români încă de la naştere, în condiţiile în care România continuă să deţină o poziţie nedorită în topul ţărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalităţii infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021).

Sursa foto: Salvați Copiii România

Citește și