PressCode

UE. Noi reguli privind închirierile prin platformele online booking.com, airbnb.com sau expedia.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Consiliul și Parlamentul European au anunțat obținerea unui acord privind Regulamentul UE asupra reglementarii turismului practicat prin închirierea pe termen scurt (STR), transmit resperezentanții Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), într-un comunicat de presă.

Dezvoltarea serviciilor online și a economiei colaborative a impulsionat închirierile de camere și locuințe pentru perioade scurte de timp, de regulă prin intermediul platformelor online de genul booking.com, airbnb.com sau expedia.com. Propunerea de regulament urmărește să sporească transparența în domeniul închirierii pe termen scurt a locuințelor și să ajute autoritățile publice să reglementeze aceast segment din ce în ce mai important al turismului la nivel mondial.

Noile reguli vor ajuta la stabilirea condițiilor de concurență echitabile între închirierile pe termen scurt și unitățile tradiționale de cazare. În noua formă, regulamentul trateaza prevederi privind înregistrarea și clasificarea unităților de cazare printr-o procedură simplă. Astfel, gazdele vor primi un număr de înregistrare, în baza căruia își vor putea închiria proprietatea pe platformele online. Autoritățile relevante vor cunoaște identitatea gazdei și vor putea să le verifice activiatatea în baza acestor informații.

De asemenea, serviciile de închiriere vor fi mai sigure, platformele online asigurandu-se că numărul de înregistrare al gazdei permite utilizatorilor să identifice proprietatea pe listă și că informațiile furnizate sunt viabile și complete. Platformele vor trebui să facă „eforturi rezonabile” pentru a efectua verificări aleatorii asupra acestor informații. Autoritățile competente pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine unitățile de cazare ilegale sau pot impune penalități platformelor sau gazdelor care nu sunt conforme.

Nu în ultimul rând, transmiterea datelor – statul trebuie să înființeze un singur punct de raportare digital (portal) pentru a primi periodic date de la platformele online despre activitatea gazdelor. Raportările se vor face lunar sau trimestrial, în funcție de dimensiunea platformei digitale. Aceste date vor fi utilizate pentru a centraliza date statistice și vor permite autorităților publice să evalueze/monitorizeze mai bine situația – atât din punct de vedere al respectării reglementărilor, clasificării, plății taxelor, precum și a calității produsului turistic oferit clienților.

FIHR precizează că începând cu 31 ianuarie 2024, operatorii de platforme digitale vor avea obligația de a raporta către autoritatile fiscale informații despre vânzătorii activi pe platformele lor, odată cu implementarea reglementărilor DAC 7, cea mai recentă Directivă Europeană ce își propune să combată evaziunea și să ofere o dimensiune veniturilor generate prin intermediul platformelor digitale.

Noul regulament STR ar urma să se aplice la 24 de luni de la intrarea sa în vigoare, pentru a permite dezvoltarea infrastructurii IT necesară pentru raportari și interconectări naționale.

FIHR este de părere că entitățile statului au acum ocazia să implementeze prevederile, conform acestui regulament, cu multiple beneficii. Pe lângă o creștere a transparenței informaționale, ce va permite o evidențiere clară a contribuției domeniului turismului la economia națională, se vor putea elabora strategii bazate pe cifre actualizate, această implementare producând efecte financiare pozitive în bugetul public.

Considerăm că acest moment va redefini dinamica pieței turistice, în momentul când autoritățile vor adopta prevederile acestui regulament prin legislație națională, în scopul aplicării de condiții echitabile pentru toți operatorii din domeniu.” a declarat Simona Constantinescu, președinte al FIHR.

Citește și