PressCode

”Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri!”- Campanie pentru seniorii aflați în situații dificile  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Fundația Regală Margareta a României lansează Campania ”Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri!”, pentru a sprijini de Sărbători și pe parcursul anului ce urmează seniorii aflați în situații dificile de viață. Mii de vârstnici beneficiază de ajutor material, de sprijin practic și susținere emoțională prin programul Fondul pentru Vârstnici, finanțat din donații și sponsorizări.

”Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri!” este îndemnul adresat antreprenorilor și liderilor din companii, pe care Fundația Regală îi invită să se alăture eforturilor de a susține nevoile urgente ale vârstnicilor, pentru care timpul nu mai este un aliat. Investirea a 20% din impozitul pe profit sau venit din anul 2023 și/sau redirecționarea impozitului neutilizat în 2022 prin Declarația 177, reprezintă o mare oportunitate de a folosi taxele pentru o cauză concretă. Prin Fondul pentru Vârstnici, împreună putem fi vocea care le răspunde, îi alină și îi ajută pe cât mai mulți seniori.  

Când telefonul nu mai sună și casa e goală

Mulți dintre vârstnicii de lângă noi devin invizibili, așteaptă zile în șir ca cineva să le calce pragul ori ca telefonul să le mai sune pentru a auzi o voce.

4.000 de vârstnici, afectați de singurătate și care înfruntă situații dificile de viață, contează pe sprijin din partea Fundației Regale Margareta a României. Serviciile sociale, consilierea și îndrumarea, sprijinul comunității sunt esențiale pentru un trai demn și alinarea singurătății.

În 2023, datele statistice oferite de Institutul Național de Statistică referitoare la seniorii din România sunt, în continuare, îngrijorătoare: populația rezidentă de vârstnici peste 65 de ani depășește 3,7 milioane de persoane, iar aproape 1,9 milioane dintre ei au rămas singuri (luând în calcul seniorii cărora le-au murit partenerii și pe cei necăsătoriți sau divorțați). Conform indicatorilor statistici ai Casei de Pensii Nationale privind pilonul I, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în noiembrie a.c. de 2.009 lei.

Organizații și voluntari mobilizați de Fundație în sprijinul vârstnicilor

Fundația Regală Margareta a României, prin generozitatea companiilor și a persoanelor fizice donatoare, a sprijinit până în acest moment al anului 3.000 de seniori și a oferit grant-uri pentru 23 de ONG-uri din România care, prin serviciile sociale locale, au răspuns diverselor nevoi ale vârstnicilor din comunitățile lor.

Numărul celor care sunt în dificultate și caută ajutor este în creştere, iar Fundația Regală Margareta a României își propune să ajute anul următor peste 4.000 de seniori, prin proiecte sociale proprii și prin partenerii sociali. Pentru a sprijini nevoile urgente ale persoanelor vârstnice, Fundația susține o rețea de servicii sociale activă în diverse comunități și mobilizează sute de voluntari. Persoanele vârstnice beneficiază de ajutor material – tichete sociale, produse igienice și sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate, sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială și îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate, dar și susținere emoțională, prin activități de socializare, servicii de alinare a singurătății sau consiliere psihologică.

Cum pot contribui companiile și persoanele fizice?

Companiilepot direcționa 20% din impozitul datorat statului pentru anul fiscal 2023 pentru o cauză socială și pot depune Declarația 177 la ANAF pentru a redirecționa din impozitul anului 2022, dacă cheltuiala cu sponsorizarea nu a depășit plafonul pentru sponsorizare. Suma disponibilă pentru sponsorizare poate fi calculată pe www.sponsorizez.ro.    

La rândul lor, persoanele fizice pot face o donație online punctuală sau lunară pe www.frmr.ro/donationline sau, prin SMS textul SINGUR la 8844, pot contribui cu 2 Euro lunar.

Fondurile obținute vor fi utilizate de Fundație în continuare pentru:

  • Răspuns la solicitările adresate de seniori și găsirea resurselor sau soluțiilor pentru problemele lor
  • Alinarea singurătății vârstnicilor care nu au un cerc social sau un interlocutor
  • Încurajarea seniorilor în putere să redevină activi și să se implice ca voluntari în comunitate
  • Consiliere psihologică și sprijin emoțional seniorilor, prin specialiști și voluntari
  • Accesul persoanelor în vârstă la serviciile precum îngrijire, sprijin practic la domiciliu, cantină socială
  • Ajutor material, prin pachete sau tichete sociale, pentru seniorii aflați în cele mai dificile situații de viață
  • Susținere și dotări pentru îngrijitorii la domiciliu, voluntarii și asistenții sociali din comunități
  • Susținerea organizațiilor sau rețelelor de voluntari pentru a livra medicamente sau cumpărături acasă
  • A dărui spiritul Sărbătorilor prin meniuri la domiciliu sau mese organizate pentru vârstnicii singuri

Companiile care doresc să sponsorizeze pot descărca și completa contractul/contractele pe https://sponsorizez.ro/varstnici/

Persoanele fizice pot contribui cu o donație lunară accesând www.frmr.ro/donationline.

Citește și