PressCode

Nemulțumiri. Medicii de familie cer plata restanțelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Societatea Naţională de Medicina Familiei- Medicină Generală (SNMF) cere Guvernului, Ministerului de Finanţe și CNAS să remedieze cât mai urgent problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Reprezentanții SNMF susțin că în lipsa plăților, fiecare cabinet de medicină de familie va fi nevoit să solicite în instanţă plata creanţelor restante împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale în vigoare.

Sumele restante datorate de către Casele de asigurări reprezintă venitul cabinetelor din care se achită salariile personalului – medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere, impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie.

SNMF atrage atenţia că cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului în situaţia în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale, iar acest fapt determină dificultăţi în funcţionarea normală şi “incertitudini în ceea ce priveşte respectarea prevederilor contractuale”.

De asmenea, se atrage din nou atenția asupra sistemului informatic, care trebuie să devină funcţional, fără sincope și blocaje zilnice. Accesul asiguraţilor la servicii medicale este blocat când sistemul nu este operational.

Citește și