PressCode

Protest. Sanitas începe strângerea de semnături pentru declanșarea grevei generale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Federația SANITAS începe de astăzi, 18 decembrie, strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă în sănătate și asistență socială.

Federația Sanitas protestează pe fondul nemulțumirilor legate de nerespectarea Legii 153/2017 (înghețarea sporurilor, gărzilor, indemnizației de hrană, voucherelor de vacanță, etc. la nivelul lunii decembrie 2018), a art. 12 alin. 2 conform căruia, „începând cu anul 2023, salariile de bază se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, respectiv 3300 de lei”, prevedere care ar fi adus cresteri salariale decente și ar fi acoperit în parte, scăderea dramatică a puterii de cumpărare.

Sindicaliștii reclamă neaplicarea noii legi de salarizare, act normativ care ar fi trebuit să rezolve inechitățile din actuala lege a salarizării. De asemenea, contestă suspendarea concursurilor, periculoasă și păguboasă în primul rând pentru pacienți și beneficiari, deoarece afectează în mod direct siguranța și calitatea actului medical și al îngrijirilor acordate dar și pentru personal afectând starea de sănătate a acestuia.

”Lipsa de personal duce la suprasolicitarea angajaților existenți, diminuarea capacităţii de muncă, diminuarea calităţii serviciilor medicale, acordarea unei atenţii reduse pacienţilor, diminuarea comunicării cu aceştia, degenerarea cu ușurință a relațiilor profesionale în cadrul echipei medicale generând tensiune, neînțelegeri, afectarea vieţii de familie prin epuizarea fizică și emoțională”, se mai arată în comunicatul Sanitas.

Citește și