PressCode

Tulcea. Mini-grădină botanică cu 27 de specii endemice, amenajată în Luncavița

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) va începe anul acesta lucrările de amenajare a unei mini-grădini botanice cu cele 27 de specii de plante care se regăsesc doar în Dobrogea. Mini-grădina botanică va fi amenajată în apropierea punctului de informare turistică Cetăţuia, din comuna Luncaviţa, județul Tulcea.

Proiectul prevede amenajarea ecologică a suprafeţelor din vecinătatea parcului, cca 30.000 de hectare de teren degradate, aflate în siturile Natura 2000 Podişul nord-dobrogean şi Munţii Măcinului
Directorul APNMM, Viorel Roșca a declarat, pentru Agerpres, că Dobrogea excelează în privința speciilor rare, vulnerabile sau periclitate. Migdalul pitic și măslinul dobrogean vor fi plantate în mini-gradină. Conducerea APNMM a identificat sursele de finanţare pentru realizarea mini-grădinii botanice, iar prin proiectul iniţiat de asociaţia ProPark se doreşte reconstrucţia ecologică a unor zone afectate atât de schimbările climatice, cât şi de activităţile umane intensive.
“Au fost zone în care omul a ţinut să are inclusiv acel mic talveg pe care de multe ori se scurgea un firişor de apă unde se adăpau vieţuitoarele sălbatice şi cele domestice. Era acolo un bun al tuturor, iar pentru păsărele era un coridor ecologic cu adevărat. Acum, trebuie să-l reconstruim”, a menţionat directorul APNMM. Proiectul  va fi realizat într-un parteneriat format din şapte state. 

Munții Măcinului sunt cei mai bătrâni munți din țară și singurul parc național care nu se află în Carpați, cu o biodiversitate remarcabilă.  Dintre cele aproape 2.000 de specii de plante prezente în parc, peste 70 sunt protejate, fiind rare sau vulnerabile, iar 27 de specii sunt endemice.

Citește și