PressCode

OMV va plăti 465.000 de dolari pe zi pentru platforma Transocean Barents

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

OMV Petrom a semnat, pentru proiectul Neptun Deep, un acord cu compania Transocean pentru platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents. Perioada contractuală va fi de minim 540 de zile pentru o rată zilnică de 465.000 de dolari fără servicii suplimentare. În cazul în care contractul se va prelungi peste această perioadă cei de la OMV vor plăti 480.000 de dolari pe zi. Transocean este una din cele mai mari firme de foraj din lume. Potrivit informațiilor de pe siteul companiei, au sediul in Elvetia, dar actiunile sunt deținute de fonduri de investiții americane.
Platforma Transocean Barents, construită în 2009, în Norvegia, la Aker Kvaerner Stord este de design Aker H-6e și poate găzdui 140 de persoane. Este capabilă să opereze în adâncimi de până la 3000 de metri, iar adâncimea maximă de foraj este de 9000 de metri. Activitățile de foraj din Marea Neagra sunt planificate să incepă în 2025. Platforma lucrează din iulie 2023 pentru compania franceză TotalEnergies în Liban.

Pe lângă contractul cu Transocean cei de la OMV au mai semnat un contract de 140 de milioane de euro si cu Halliburton România pentru servicii integrate de foraj. Firma activează în România din anul 2006 și au fost dintre cei care au încercat să preia Petromidia în momentul în care s-a facut privatizarea. Halliburton este o companie americană înființată în anul 1919 care desfășoară activități în peste 70 de țări.

Perimetrul Nepun Deep are o suprafață de 7500 de km2, se află la o distanță de 160 de km de țărm. Drepturile de exploatare sunt deținute în mod egal de de OMV Petrom si Romgaz. Este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România. Ipentru realizarea acestui proiect se estimează investiții de 4 miliarde de euro. Potrivit celor care sunt implicați în acest proiect cantitatea de gaze care se va extrage va fi de 100 de miliarde de metri cubi și va transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Sursa foto: site Transocean

Citește și