PressCode

Alegerile europarlamentare – 9 iunie 2024     

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Alegerile europarlamentare se desfășoară în România pe data de 9 iunie 2024. Cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, au dreptul de a vota.

Cum sunt aleși eurodeputații?

Alegerile europarlamentare au loc odată la cinci ani.

Fiecare țară membră UE are un număr fix de deputați: de la șase, pentru state mici, cum sunt Luxemburg, Malta, Cipru, la 96 – cum este cazul Germaniei, cel mai mare stat membru.

România este reprezentată de 33 de membri în Parlamentul European.

Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.

România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaților pe listă.

Cine poate candida?

Persoanele care au împlinit vârsta de 23 de ani, au drept de vot și figurează pe listele unui partid politic, ale unei organizaţii a cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale, unei alianţe politice, alianţe electorale ori ca independent.

Lista completă a candidaților este publicată pe pagina Biroului Electoral Central (constituit cu aproximativ 3 luni înainte de data alegerilor europene).

Care este pragul electoral?

Pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional.

Ce este coeficientul electoral național?

Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

Pot vota prin corespondență? Dar online?

Nu, votul online sau prin corespondență nu este posibil în România.

Documente necesare

Carte de identitate valabilă sau pașaport valabil.

Ești o persoană cu dizabilități?

Persoanele cu dizabilități pot beneficia de asistență pentru a vota în cadrul secției de votare sau pot opta pentru votul prin intermediul urnei speciale.

Precizam că premierul Marcel Ciolacu a declarat, ieri, 31 ianuarie, că pe 9 iunie 2024 se vor organiza cu certitudine alegeri europarlamentare, iar pentru moment a stabilit cu parlamentarii PSD să nu voteze nicio modificare legislativă în ceea privește comasarea scrutinelor sau decalarea acestora.

Citește și