PressCode

Companiile petroliere, record la poluările accidentale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Companiile petroliere au provocat cele mai multe poluări accidentale în cursul anului trecut, relevă o statistică a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Dintr-un total de 202 evenimente înregistrate anul trecut, 102 – adică mai mult de una din două poluări accidentale – a fost provocată de companii petroliere, a anunțat președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Datele Biroului de Sinteză și Rapoarte arată că cele mai multe din incidentele de mediu de anul trecut au fost semnalate în județul Timiș (35), urmat de județele Argeș (33) și Dâmbovița (30). Locul 4 al „topului poluărilor accidentale” este împărțit în mod egal de Constanța și Prahova, cu 17 poluări accidentale fiecare.

 „Anul trecut, în ciuda scăderii numărului de poluări accidentale, față de 2022, s-a raportat și acel eveniment cu impact major asupra factorilor de mediu sau sănătății umane: incendiul provocat la Crevedia, de transferul de GPL între două cisterne, într-o arie neautorizată, în uma căruia s-au înregistrat mai multe decese și a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție. Chiar dacă nu au avut urmări atât de grave pentru oameni, în mod direct, alte 101 de poluări accidentale au fost cauzate de activitățile de transport de produse petroliere, pe fondul degradării sau fisurări conductelor de transport mult prea vechi”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Datele ANPM arată că alte 40% din evenimentele de mediu înregistrate la nivel național în anul 2023 au fost cauzate de: deversările/scurgerile de ape uzate menajere/ape tehnologice și industriale neepurate sau insuficient epurate cu sau fără mortalitate piscicolă, precum și de incendii sau autoaprinderi la depozite de deșeuri sau alte platforme industriale.

„Nu se poate vorbi despre o societate sau alta, pentru că sunt raportări de poluări accidentale făcute atât de companii cunoscute pe piață, cât și de nume mai puțin celebre care lucrează cu produse petroliere. Este nevoie, însă de mai multă responsabilitate, din partea tuturor, pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc. Doar anul trecut, 79 de incidente de acest fel au poluat aerul, 78 de poluări au afectat solul, iar alte 35 au afectat apele. Scuzele nu sunt de niciun folos în niciunul din aceste cazuri sau când arde o pădure, pentru că nu vorbim de cineva care a vărsat o cană cu petrol pe jos. În multe cazuri s-au golit conducte întregi pe sol, iar amenzile aplicate de instituțiile de control nu pot compensa distrugerile provocate de aceste neglijențe catalogate drept poluări accidentale”, subliniază președintele ANPM.

Foto: ANPM

Citește și