Cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice a fost înregistrată în acest an, a anunțat ieri, Observatorul European Copernicus.
Două recorduri negative înregistrate până acum: pentru prima dată Pământul a depășit 12 luni consecutive pragul de încălzire de 1,5 grade C, comparativ cu era preindustrială, iar luna ianuarie a fost cea mai caldă.
”Nu este doar cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria înregistrărilor, dar tocmai ce am trăit o perioadă de 12 luni cu temperaturi de peste 1,5 grade Celsius faţă de perioada de referinţă preindustrială”, explică directorul adjunct al CS3, Samantha Burgess. În opinia ei, reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efecte de sera este unica modalitate de a stopa creșterea temperaturilor.
Specialiștii susțin că nu am depășit pragul de 1,5 grade C stabilit la Paris, în 2015, această limită ar trebui depășită constant timp de câteva decenii. Acordul de la Paris, încercă să prevină o încălzire globală peste pragul de 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială pentru a evita dezlănţuirea unor consecinţe mai severe şi ireversibile.
Ținte fierbinți atinse în ianuarie 2024: temperatura medie de 13,14°C, este cu 0,12°C mai mult decât recordul anterior din ianuarie 2020 şi cu 0,70°C peste valorile normale din perioada 1991-2020. Comparativ cu epoca preindustrială, este mai cald cu 1.6 grade C.
Efecte înregistate: temperaturi record în America de Sud și incendii devastatoare în Chile și Columbia, cu zeci de morți.
Căldura a continuat şi după 31 ianuarie, atingând noi recorduri absolute şi depăşind cele mai mari valori din 23 şi 24 august 2023, mai menţionează Copernicus. Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală, inclusiv perioadele de secetă severă, vor continua în condițiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere.