PressCode

Masă de aer încărcată cu praf saharian acoperă România

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

O masă de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, traversează mâine România, anunță Agenția Natională pentru Protecția Mediului (ANPM). Conform datelor furnizate de ANPM, cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică.  În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena  o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roșiatice“, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma. 

Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației.

Mai mult decât atât, datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), SO2, , NOx și CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro    

Citește și