PressCode

A început Luna Sfântă Ramazan, luna iertării și a milei pentru musulmani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Membrii comunității musulmane din România celebrează astăzi, 11 martie 2024, prima din cele 30 de zile ale Lunii Sfinte Ramazan.

Este o lună de post și de rugăciune, timp în care credincioșii musulmani nu se vor hidrata și nu se vor hrăni din zori de zi până la apusul soarelui, transmite într-un comunicat de presă, șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf.

Postul specific Lunii Ramazan este considerat un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. Specifice acestei perioade sunt și mesele rituale care deschid și închid perioada de post de peste zi, respectiv cina tradițională de Iftar, servită împreună cu familia și prietenii, și Sahur, masa servită înainte de apariția zorilor, în familie.

Postul din Luna Ramazan reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, alături de Mărturisirea credinței (Shahada), cele cinci rugăciuni zilnice obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) și Contribuția anuală de solidaritate cu nevoiașii (Zakat).

Luna Ramazan este a noua lună din calendarul islamic, cunoscută și ca luna iertării și a milei, și semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt Profetului Muhammed (PbuH) de către Îngerul Gavriil, eveniment care a avut loc în Peștera Hira din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în Noaptea Sfântă de Kadir, în anul 610, revelație care a durat 23 de ani.

Noaptea Sfântă de Kadir va fi celebrată anul acesta în noaptea de 5/6 aprilie, aceasta fiind a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan.

Muftiatul Cultului Musulman din România îndeamnă comunitatea musulmană să dedice mai mult timp în Luna Sfântă Ramazan pentru rugăciune și căință și să se apropie mai mult de semeni.

Fie ca Luna Sfântă Ramazan să fie binecuvântată!

Ramazan ayîmîz qayîrlî bolsîn!

Ramazan ayımız hayırlı olsun!

Ramadan kareem!

Citește și