PressCode

Inchisoare, NU suspendare. Iohannis a promulgat „Legea 2 Mai”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

 Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, 20 martie 2024, „Legea 2 Mai”, care prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. De asemenea, actul normativ prevede că efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la trei la 10 ani.

Actul normativ completează Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, pentru modificarea legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, precum şi pentru completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat ieri, într-un mesaj postat pe Facebook:„ Nu poţi să vinzi heroină sau cocaină, să distrugi vieţi, şi după să umbli liber pe străzi. Locul traficanţilor este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar – avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”.

Numele acestei legi este legat de tragedia de anul trecut, petrecută în stațiunea 2 Mai de pe litoralul românesc,  în august 2023.  La momentul respectiv, un șofer de 19 ani, a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un grup de tineri, pe trotuar, iar doi dintre aceștia au murit. Șoferul era drogat, iar în mașina sa, polițiștii au descoperit droguri.

Legea 2 Mai precizează: ”Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”

Citește și