Comitetul Olimpic Român împlinește 110 ani de la înființare. Pe 27 martie 1914, la cererea lui Gheorge Alexandru Plagino, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România la acea vreme, s-a înființat Comitetul Olimpic Român. Tot atunci, au fost desemnați primii delegaţi români la Congresul Internaţional al Comitetului Internaţional Olimpic de la Paris.
Primul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a fost principele Carol al României (1914-1920). În contextul Mişcării Olimpice, un rol important, recunoscut şi de către CIO, în renaşterea Jocurilor Olimpice l-a avut Evanghelie Zappa (1800-1865), cetăţean român de origine greacă, stabilit în anul 1833 la Broşteni, judeţul Ialomiţa. Din iniţiativa lui Zappa, iubitor de artă şi literatură, au renăscut JO la Atena, desfăşurându-se în anii 1859, 1870, 1875 şi 1889, sub numele „Olimpicele”, însă numai cu participare grecească, după modelul celor din Antichitate.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) sprijină sportul de înaltă performanță și are obligația de a alcătui Echipa României care participă la Jocurile Olimpice. De asemenea, COSR trebuie să organizeze și să conducă delegațiile sale atât la Jocurile Olimpice cât și la alte competiții internaționale patronate de Comitetul International Olimpic (CIO).
”Pentru noi, 110 de ani de istorie înseamnă 309 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni”, au transmis reprezentanții COSR, pe Facebook.