PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 10-16 aprilie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Se anunță o săptămână intensă, din punct de vedere cultural la Constanța, cu o avalanșă de filme bune, multe nou apărute în cinematografe, dar și cu spectacole pentru toate gusturile și vârstele.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” prezintă sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 19.00, spectacolul „L’heure d’Or de Paris” (coregrafia, regia şi scenografia – Horaţiu Cherecheş, muzica – colaj din lucrările marilor clasici şi chansonete, orchestraţie – Lucian Vlădescu, asistent coregrafie – Monica Cherecheş).

Soliști vor fi: Daniela Vlădescu și Marius Eftimie. Vor dansa: Cătălina Iliescu, Iguacel Sanchez, Oana Dincă, Ioana Crețu, Sara Hindaoui, Dorina Pătraș, Teodora Durac, Yuria Soeta, Adrian Mihaiu, Bogdan Bîrsănescu, Mihai Pâslaru, Ștefan Răuț, Alexandros Karampatsakis și Gabrielle de Fazio.

Duminică, tot de la ora 19.00, este programat spectacolul „Nabucco”, de Verdi (regia artistică – Carmen Dobrescu, scenografia – Cătălin I. Arbore, coregrafia – Mihail Motovilov). Soliști vor fi: Ionuț Pascu – București, Nadia Cerchez – Cluj, Mădălin Băldău, Orest Pâslariu – București, Lucia Mihalache, Mihai Teodoru – debut, Iulian Bratu și Mihaela Ionescu.

Conducerea muzicală va fi asigurată de Francesco Pellegrino din Italia.

Biletele se pot cumpăra și online, de pe myticket.ro.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” prezintă pentru grupuri organizate miercuri, 10 aprilie, de la ora 13.00, spectacolul „Prețul demnității”, după Ludmila Razumovskaia (regia artistică – Lică Gherghilescu, scenografia – MC Ranin, traducerea și adaptarea textului – Inga Marcu). Distribuția e formată din Inga Marcu, Adi Gheo, Denisa Iova, Sergiu Bucur și Grațian Prisacariu. „Prețul demnității” îi are în distribuție pe: Inga Marcu, Adi Gheo, Denisa Iova, Sergiu Bucur și Grațian Prisacariu.

Joi, 11 aprilie, de la ora 10.00, tot pentru grupuri organizate, se va jucat spectacolul „Rățușca cea urâtă” (regia, scenariul și scenografia – Valentin Dobrescu, muzica – Radu Alin Macovei Moraru). Din distribuție fac parte: Rovena Paraschivoi, Andrei Stroescu, Claudia Brădescu, Arina Cojocaru/ Cristian Mitescu și Ion Ciolan.

Vineri, 12 aprilie, Teatrul „Căluțul de mare” va juca în deplasare, la 2 Mai, spectacolul „Fata babei și fata moșneagului”, după Ion Creangă (regia și scenariul – Daniel Stanciu, scenografia – Delia Cornelia Ioaniu, muzica – Dan Bălan). Din distribuție fac parte: Rovena Paraschivoi/ Daniel Minciună, Ion Ciolan/ Clara Ghiuvelechian, Claudia Brădescu/ Tiberiu Roșu, Daniela Vlad și Grațian Prisacariu.

Duminică, 14 aprilie, de la orele 10.30 și 12.00, cei mici se vor întâlni cu „Albă-ca-zăpada”, eroina Fraților Grimm (regia și scenariul – Bogdan Drăgulescu, scenografia – Daniela Drăgulescu, muzica – Liviu Prossi). Distruibuția spectacolului este formată din: Alina Manțu, Daniel Minciună, Clara Ghiuvelechian, Rovena Paraschivoi, Tiberiu Roșu, Grațian Prisacariu, Ion Ciolan, Daniela Vlad și Andrei Stroescu.

Săptămâna aceasta, la Teatrul de Stat Constanța nu este programat niciun spectacol, deoarece se repetă pentru premiera „Casa Bernardei Alba”, de Federico Garcia Lorca.

La Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin”, săptâmâna debutează joi,11 aprilie, de la ora 17.00, cu filmul „Godzilla x Kong: Un nou imperiu”, regizat de Adam Wingard cu Dan Stevens, Rebecca Hall și Brian Tyree Henry în distribuție. Filmul mai poate fi văzut sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 15.00 și duminică, 14 aprilie, de la ora 12.20.

Sinopsis: „Bătălia legendară continuă! Monsterverse urmărește confruntarea explozivă din „Godzilla vs. Kong” cu o aventură complet nouă care îi surprinde pe atotputernicul Kong și pe înfricoșătorul Godzilla în fața unei amenințări de proporții, amenințând însăși existența lor și a întregii omeniri.

Filmul explorează noi aspecte ale originilor acestor titani, precum și misterele Insulei Skull, în timp ce dezvăluie bătălia mitică ce a ajutat la formarea acestor ființe extraordinare și le-a legat de omenire pentru totdeauna.”

Joi,11 aprilie, de la ora 19.30, vineri, 12 aprilie, de la ora 20.20 și duminică, 14 aprilie, de la ora 19.30 este programată drama „Război civil”, regizată de Alex Garland, avându-i în distribuție pe: Kirsten Dunst, Cailee Spaeny și Wagner Moura.
Sinopsis: „Lungmetrajul distopic al lui Alex Garland prezintă dezechilibrul unei Americi marcate de conflicte care au împărțit societatea în mai multe facțiuni. Forțele Vestice, o alianță armată a mai multor state care se opun guvernului federal, sunt foarte aproape de a prelua puterea prin lovitură de stat.În speranța obținerii unui ultim interviu cu președintele (Nick Offerman), jurnalista (Dunst) pornește spre Casa Albă împreună cu o caravană restrânsă de ziariști, unii mai experimentați, alții la început de carieră.În călătoria lor de-a lungul țării, aceștia se confruntă cu situații din ce în ce mai periculoase, prin care Lee și-ar fi dorit să nu mai treacă niciodată.”

Filmul fantastic de aventură „Vânătorii de fantome”, regizat de Gil Kenan, cu Carrie Coon, Mckenna Grace, Paul Rudd, Bill Murray, Dan Aykroyd și Annie Potts în distribuție, este programat vineri, 12 aprilie, de la ora 18.00, sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 12.30 și duminică, 14 aprilie, de la ora 14.30.

Sinopsis: „Când descoperirea unui artefact străvechi dezlănțuie o forță malefică, Vânătorii de fantome, noi și vechi, trebuie să-și unească forțele pentru a-și proteja casa și a salva lumea de o nouă eră glaciară.”

Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 10.30, cei mici sunt invitați să vadă animația „Aventură în natură”, regizată de Natalya Nilova și Vasiliy Rovenskiy cu Bernard Jacobsen și Stephen Thomas Ochsner în distribuție.

Sinopsis: „Doi prieteni, ursul Patrick și iepurele Oscar, ajung din greșeală să aibă grijă de un pui de grizzly. Împreună cu alți doi prieteni, un urs panda și o barză, ei pornesc într-o aventură pentru a duce puiul la cei care trebuie să-i fie de fapt mamă și tată.”

Fanii cântăreței Amy Winehouse sunt așteptați sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 17.30, pentru a urmări drama „Back to Black”, regizată de Sam Taylor-Johnson cu Lesley Manville, Jack O’Connell, Eddie Marsan, Marisa Abela și Bronson Webb în distribuție.

Sinopsis: „Filmul este centrat pe viaţa şi muzica artistei câştigătoare a şase premii Grammy, care a murit din cauza intoxicaţiei cu alcool în locuinţa sa din nordul Londrei la 23 iulie 2011.”

„Marele jaf al tramvaiului”. Așa se numește filmul regizat de Slobodan Sijan, cu Milos Bikovic în distribuție, care va fi proiectat la Centrul „Jean Constantin” sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 20.00.

Sinopsis: „Lungmetrajul se concentrează pe Epoca de Aur a Belgradului în nebunii ani ’20, Belgradul ragtime-ului, al jazzului și al Charlestonului, Belgradul automobilelor, aeroplanelor și al revoluției sexuale. O poveste despre o generație care a supraviețuit ororilor Primului Război Mondial, dar și despre intelectualii liberal-cugetători care au încercat să aducă spiritul avangardei în Balcani. Povestea se desfășoară pe fundalul flamboaiant al anilor ’20, al Pride Parade, al intrigilor de curte și al complotului comunist, într-o vreme în care Belgradul era numit „Parisul Balcanilor”.

Filmul românesc „Horia”, regizat de Ana Maria Comănescu, cu Daniela Nane, Angelina Pavel, Liviu Cheloiu și  Vladimir Țeca în distribuție, va putea fi văzut duminică, 14 aprilie, de la ora 17.00. Proiecția filmului se va face în prezența echipei de producție.

Sinopsis: „Filmul, un road movie și coming of age în aceeași măsură, după un scenariu scris de Ana-Maria Comănescu, spune povestea maturizării lui Horia, un adolescent de aproape 18 ani dintr-un sat românesc, care este îndrăgostit de o fată care locuiește în cealaltă parte a țării. După o ceartă cu tatăl lui, Horia face un gest impulsiv și pleacă de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său. Drumul îi este îngreunat de Stela, o puștoaică isteață, iar cei doi sunt forțați de împrejurări să călătorească împreună și să depășească o serie de obstacole.”

Biletele se pot cumpăra de pe cinemagia.ro.
La Casa de Cultură a Sindicatelor, publicul este așteptat miercuri, 10 aprilie, de la 19.00, pentru a vedea show-ul „Umor, prostie și fake news” cu Toni Grecu, Doru Antonesi, Valentin Darie și Ioan T. Morar. Biletele se pot cumpăra și online, de pe ticketstore.ro.

Cei mici sunt așteptați  joi, 11 aprilie, de la orele 09.20 și 10.45, pentru a vedea spectacolul interactiv „Recreația mare”, după Mircea Sântimbreanu.

Tot joi, 11 aprilie, dar de la ora 19.00, publicul va vedea comedia „Femeia te ridică, femeia te coboară” (regie, scenariu, coregrafie – Brîndușa Novac) cu Manuela Harabor, Cristian Șofron, Nae Alexandru, Evelyn Marinof, Raluca Guslicov, Razvan Ștefaniu, Rebecca Marinof și Cristian Marinof. Biletele se pot procura de pe iabilet.ro.

Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 18.00, cei mici sunt invitați să descopere „Magia Iepurașului” cu magicianul Adrian Cuciuc. Biletele se pot procura de pe iabilet.ro.

Luni, 15 aprilie, de la ora 19.00, publicul este așteptat la o comedie de Fran Nortes, „Răpire” (regia – Daniel Hara, scenografia – Monica Paduraru) cu  Costi Dita, Florin Busuioc, Andreea Grămoșteanu / Raluca Petra, Marius Rizea și Angel Popescu în distribuție. Biletele se pot cumpăra și online, de pe ticketstore și bilet.ro

Foto: Spectacolul „L’heure d’Or de Paris” (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)

Citește și