PressCode

Constanța. Oferta culturală a săptămânii 15-21 mai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Începe o săptămână bogată, cu multe filme, dar și cu spectacole și recitaluri. Orașul se pregătește de sărbătoarea ”Zilelor Constanței”,  iar multe dintre evenimente au intrare gratuită.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” prezintă  în cadrul „Zilelor Constanței”,  sâmbătă, 18 mai, de la ora 20.00, spectacolul „Pescuitorii de perle”, de Bizet (regia și scenografia – Ștefan Munteanu, costume – Daniela Vlădescu, coregrafia – Horațiu Cherecheș). Soliști vor fi: Doru Iftene, Laura Eftimie, Marius Eftimie și Mihai Teodoru. Alături de ei vor evolua soliștii de balet Bogdan Bârsănescu, Cătălina Iliescu și Alexandros Karampatzakis. Conducerea muzicală va fi asigurată de Tiberiu Dragoș Oprea.

Tot în cadrul „Zilelor Constanței”,  duminică, 19 mai, de la ora 20.00, este programat concertul „Rock’n Opera”. Își vor da concursul orchestra, corul și soliștii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”: Laura Eftimie, Lucia Mihalache, Doru Iftene, Răzvan Săraru, Cristian Caragea și Marius Eftimie. Dirijor va fi Tiberiu Dragoș Oprea.

Intrarea este liberă iar accesul este admis în limita locurilor disponibile.

Deoarece Sala Studio a intrat într-un proces de renovare, spectacolele Teatrului de Stat Constanța vor lipsi o perioadă de pe agenda culturală constănțeană, însă instituția de cultură are o bogată activitate festivalieră în țară, pregătind, în același timp, SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, ediția 2024, care va debuta în luna iulie.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” prezintă miercuri, 15 mai, dar și joi, 16 mai, de la orele 10.00, pentru grupuri organizate, spectacolul „Jack și vrejul de fasole”, după Joseph Jacobs (regia și scenariul – Geo Balint, scenografia – Gina Tărășescu-Jianu, muzica – Ciprian Manta). Distribuția este formată din: Rovena Paraschivoi, Daniela Vlad, Claudia Brădescu, Tiberiu Roșu, Cristian Mitescu, Arina Cojocaru/ Grațian Prisacariu și Ion Ciolan.

Vineri, 17 mai, de la ora 11.00, tot pentru grupuri organizate, este programat spectacolul „Privighetoarea”, după Hans Christian Andersen (regia și scenariul – Vitalie Drucec, scenografia – Adrian Suruceanu, costume – Tatiana Vasilievna Popesku, coregrafia – Oana Lavinia Pisaroglu).  Distribuția este formată din: Denisa Iova, Cătălina Oțeleanu, Leticia Albu Emanuel Cristoiu, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Dan Cojocaru, Cristian Mitescu, Clara Ghiuvelechian, Inga Marcu și Narcisa Hanganu.

Duminică, 19 mai, de la ora 10.30, este programat spectacolul „Povestea degețelului poznaș”, de Matei Vișniec (regia artistică – Gheorghe Balint, asistență regie și ecleraj -Lică Gherghilescu, scenografia și păpușile – Tünde Tomos, muzica – Ciprian Manta, asistent scenografie – Daniel Pal). Spectacolul îi are în distribuție pe: Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi, Arina Cojocaru/ Cătălina Oțeleanu, Claudia Brădescu, Grațian Prisacariu, Daniel Minciună și Ion Ciolan.

La Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin”, săptămâna începe miercuri, 15 mai, de la ora 17.00, cu filmul „Garfield”, regizat de Mark Dindal cu Hannah Waddingham, Samuel L. Jackson, Nicholas Hoult și Chris Prat în distribuție. Filmul mai poate fi văzut sâmbătă, 18 mai, de la ora 11.00, dar și duminică, 19 mai, de la ora 13.00.

Sinopsis: „Garfield, faimosul motan de interior, care urăște zilele de luni și iubește lasagna, pornește într-o aventură nebună în aer liber! După o reuniune neașteptată cu tatăl său, ciufulitul motan Vic, care trăiește pe stradă, Garfield și amicul său canin Odie renunță la viața confortabilă de animale de companie pentru a se alătura lui Vic într-un jaf cu mize mari.”

Miercuri, 15 mai și vineri, 17 mai de la ora 19.00, joi, 16 mai, de la ora 19.30, sâmbătă, 18 mai, de la ora 17.00, dar și duminică, 19 mai, de la ora 15.00, publicul poate vedea filmul „Planeta maimuțelor. Noul regat”, regizat de Wes Ball avându-i în distribuție pe Freya Allan, Kevin Durand, Dichen Lachman, William H. Macy și Owen Teague.

Sinopsis: „La mulți ani după domnia lui Caesar, o tânără maimuță pornește într-o călătorie care îl va face să se îndoiacsă de tot ceea ce a fost învățat despre trecut și să facă alegeri care vor defini viitorul maimuțelor și al oamenilor deopotrivă.”

„Cascadorul”. Așa se numește filmul regizat de David Leitch, avându-i în distribuție pe

Aaron Taylor-Johnson, Ryan Gosling, Emily Blunt și Teresa Palmer, care poate fi văzut joi, 16 mai, de la ora 17.00 și duminică, 19 mai, de la ora 20.00, la Centrul „Jean Constantin”.

Sinopsis: „Este cascador și, la fel ca toți cei din comunitatea cascadorilor, este aruncat în aer, împușcat, prăbușit, aruncat prin geamuri și aruncat de la cea mai mare înălțime, totul pentru distracția noastră. Iar acum, proaspăt accidentat după un eveniment care aproape că i-a pus capăt carierei, acest erou din clasa muncitoare trebuie să dea de urma unei vedete de cinema dispărute, să rezolve o conspirație și să încerce să-și recâștige iubirea vieții sale, în timp ce își face în continuare meseria. Ce ar putea merge bine?”.

Comedia „Cartea cu soluții”, regizată de Michel Gondry, avându-i în distribuție pe Pierre Niney, Vincent Elbaz și Blanche Gardin, este programată, vineri, 17 mai, de la ora 17.00.

Sinopsis: „Marc, un regizor bipolar și paranoic, fuge cu materialul filmat și cu echipa de producție într-o casă la țară, pentru a-și termina filmul așa cum își dorește el, nu cum vor producătorii. Ajunși acolo, membrii echipei devin ostatici ai schimbărilor de dispoziție maniacale ale regizorului, care creează diversiuni și impasuri nesfârșite, la granița dintre comic și psihoză.”

Animația „Pisicile de la muzeu”, în regia lui Vasiliy Rovenskiy, avându-i în distribuție pe Michael Kleeman, Stephen Peter Krisel și Jordan Worsley, este programată sâmbătă, 18 mai, de la ora 13.00, dar și duminică, 19 mai, de la ora 11.00.

Sinopsis: „Pisica Vincent și prietenul său, un șoarece, supraviețuiesc unei viituri într-un clavecin și ajung în muzeul Ermitaj. Pisici de elită păzesc exponatele de șoareci. Când Mona Lisa ajunge în muzeu, Vincent trebuie să împiedice furtul valoroasei opere de artă, dar și să o cucerească pe pisica Cleopatra.”

Filmul documentar „În inima Naționalei”, regizat de Remus Achim, va putea fi văzut la Centrul „Jean Constantin” sâmbătă, 18 mai, de la ora 13â5.00, dar și duminică, 19 mai, de la ora 18.00.

Sinopsis: „Filmul spune povestea unei calificări și a unei echipe în care nimeni nu mai credea. Aproape nimeni. O poveste din culisele campaniei de calificare la Euro 2024 care își propune să descopere cum în vestiare jucătorii au devenit echipă și apoi echipa a devenit familie. Un film documentar emoționant despre oameni și fotbal. Despre ambiție, determinare, curaj, pasiune pentru sport, devotament și încredere în sine și despre ce înseamnă să fi o echipă.”

Biletele se pot cumpăra online.

Tot la Centrul „Jean Constantin” va avea loc luni, 20 mai, de la ora 19.00, în cadrul „Zilelor Constanței”, recitalul extraordinar de muzică de cameră „De la Bach… la Piazzolla”, cu violoncelistul concertist Francesco Mariozzi (Italia) și pianista Andreea Bratu din Constanța. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

La Casa de Cultură a Sindicatelor este programată miercuri, 15 mai, de la ora 19.00, comedia „Bărbații la 40, femeile la 43”, de Octavian Strunilă, care semnează și regia și joacă alături de Leonid Doni si Andreea Mateiu. Bilete se pot procura de la agenția din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, dar și online, de pe iabilet .ro.

Sâmbătă, 18 mai, ora 20.00, pasionații de stand-up comedy sunt așteptați la un show susținut de George Tănase, Radu Bucălae, Ioana State și Bogdan Nonic. Biletele se pot cumpăra și online, de pe iabilet.ro.

Luni, 20 mai, de la ora 20.00, actorul Dan Puric va veni la Constanța cu spectacolul „Votați-mă”. Biletele se găsesc pe ticketstore.ro și iabilet.ro, dar și la agenția de bilete din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor.

Foto: „Pescuitorii de perle” (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)

Citește și