PressCode

Salvați Copiii: Inechitatea este prezentă în viața copiilor români încă de la naștere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Inechitatea este prezentă în viața copiilor români încă de la naștere, susțin reprezentanții Organizației Savați Copiii, într-un studiu publicat astăzi. România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din UE, aproape jumătate dintre nașterile la mamele sub 15 ani din Europa fiind  înregistrate în țara noastră, iar una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt este sărăcia.

Raportul mai arată că aproape unu din doi copii români este afectat de sărăcie și se află în risc de excluziune socială. Mai mult, copiii sunt expuși riscurilor crescute de a deveni dependenți de jocuri de noroc și sunt afectați de anxietate și depresie, cu consecințe severe, cum este tentativa de suicid. Conținutul nociv online la care copiii sunt expuși ia tot mai des forma imaginilor reprezentând abuz sexual asupra copilului. Îngrijorător rămâne faptul că, deși cei mai mulți dintre copii (65%) pot recunoaște un abuz, doar 1 din 3 se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință.

Cheia pentru rezolvarea problemelor copilăriei din România este creșterea investițiilor pentru copii, transmite organizația. În concluzie, situația copiilor din România necesită o intervenție urgentă și decisivă.

Creșterea investițiilor pentru educație, pentru consolidarea sistemului de asistență socială, a serviciilor de consiliere psihologică și protecție împotriva oricărei forme de violență și dezvoltarea serviciilor medicale reprezintă singura măsură reală pentru respectarea demnității și drepturilor copiilor fără discriminare. Ținând seama de concluziile unui număr însemnat de rapoarte și cercetări interne și internaționale care au atras atenția asupra nivelului extrem de scăzut de alocare de resurse financiare în aceste domenii, Salvați Copiii consideră că se impune luarea în considerare a unei creșteri graduale a bugetului copilului.

 Această creștere trebuie să fie echivalentă cu cel puțin 10% anual din necesarul raportat pentru a asigura respectarea drepturilor copilului, luând în considerare că:

  • Creșterea calității și a echității din educație presupune organizarea sistemului astfel încât infrastructura școlară și personalul didactic să îndeplinească exact aceleași standarde de calitate indiferent de localitate și trăsăturile socio-demografice ale comunităților.
  •  Serviciile publice de asistență socială trebuie să fie accesibile și bine finanțate pentru a putea sprijini familiile vulnerabile și a identifica copiii supuși diferitelor forme de abuz și neglijență.
  • Consilierea psihologică, vitală pentru sănătatea mintală a copiilor, trebuie acordată gratuit și dezvoltată la nivelul unităților școlare și al serviciilor sociale, oferindu-le copiilor la timp sprijinul necesar pentru a face față anxietății, depresiei și altor probleme emoționale.
  •  De asemenea, accesul la servicii medicale de calitate și extinderea educației pentru sănătate sunt imperative pentru reducerea mortalității infantile și pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

Citește și