Concerte susținute de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, 20 de reprezentații ale unui spectacol senzorial pentru bebeluși (zero – trei ani), evenimente de anvergură, marca SEAS și nelipisitele filme de la Centrul „Jean Constantin” se regăsesc în oferta culturală a acestei săptămâni.
Teatrul de Stat Constanța continuă Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului (SEAS) cu o invitație de neratat pentru părinții și copiii cu vârste cuprinse între zero și trei ani: „Bubu la mare”, spectacol senzorial special gândit de Opera Comică pentru Copii București.
Acesta este programat la Hotel Continental Forum, Sala „Ovidius”, miercuri,14 august, de la orele 10.00, 11.00, 17.30 și 19.00, precum și joi, 15 august, vineri, 16 august, sâmbătă, 17 august și duminică, 18 august, de la orele 10.00, 11.00, 18.00 și 19.00.
Un loc special în programul acestei săptămâni îl ocupă recitalurile susținute de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu.
Primul dintre acestea, „Madrigal la răsărit”, va avea loc joi, 15 august, de la ora 06.00, la bordul corabiei „Madrigal”, ancorate pe plaja Zoom (Zoom Beach). Intrarea este liberă.
În același loc, pe corabia „Madrigal” pe plaja Zoom, va avea loc joi, 15 august, de la or 19.00, evenimentul „Cantus Mundi Fest”, susținut de sute de copii provenind din 18 coruri „Cantus Mundi” care vor cânta alături de Alexandra Ușurelu, Taxi și VUNK. Intrarea este liberă
Vineri, 16 august, de la ora 21.00, pe plaja Zoom va avea loc un spectacol construit în jurul ritualurilor universale, spirituale, de lume, de suflet și pentru natură: „Madrigal: Ritualuri”.
Sâmbătă, 17 august, de la ora 19.00, la Delfinariul Constanța este programat recitalul „Madrigal: ULTRAsunete”.
Stagiunea „clasică” SEAS continuă joi, 15 august, începând cu ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, este programat spectacolul „Antologia dispariției”, o producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Spectacolul, regizat de Radu Afrim, are la bază pagini de proză feminină contemporană, semnate de: Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu și Simona Popescu.
Distribuția este formată din Ada Lupu, Mălina Lazăr, Diana Vieru, Anamaria Rusu, Andreea Stratulă, Octavian Păun, Andrei Grigore Sava, Luca Gumeni, Răzvan Conțu, Ionuț Cornilă, Georgeta Burdujan, Daniel Busuioc, Cosmin Maxim,Diana Roman, Pușa Darie, Dumitru Năstrușnicu, Horia Veriveș, Livia Iorga, Marian Stavarachi, Ioana Aciobăniței și Radu Alexandru.
Radu Afrim – „E un joc de care nu mă mai satur jocul ăsta în care pun laolaltă texte ieșite din talentul unor scriitori care – aparent – nu au nimic în comun. Am primit multe texte în care apărea dispariția. Apărea și dispărea. Am rămas la textele în care dispariția persistă. Am stat cu actorii zile lungi la sortat de proză scurtă. Acum suntem posesorii unei colecții de dispariții. Cele mai frumoase dispariții. Cine are nevoie de ea?
De la cea mai sumbră dispariție (viața unei fetițe într-un sat din nord-estul României) până la cea mai absurd-datată (dispariția unor pipote ceaușiste în burta unor cetățene) antologia pe care o alcătuim sub ochii spectatorilor poate să anticipeze, să provoace nostalgii, poate să bântuie și poate să-i descurajeze pe fanii palpabilului când li se spune că doar amintirea ne salvează de la dispariție.”
Vineri, 16 august, la Grădina Tomis este programat începând cu ora 21.00, spectacol „Adevărul”, de Florian Zeller, aflat în repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara (traducere – Radu Iacoban, regie – Radu Iacoban, scenografie – Tudor Prodan, lighting design – Gerhard Crăciun). Distribuția este formată din: Matei Chioariu, Alina Ilea, Cristina Konig și Romeo Ioan.
Sinopsis: „În cu totul altă cheie decât piesele cele mai cunoscute în România ale lui Florian Zeller – Tatăl, Mama, Fiul – dar la fel de percutant, Adevărul pune în fața spectatorului o oglindă incomodă și un filtru care modifică, adesea în mod radical, percepția asupra semenilor și a faptelor – faptele noastre sau ale lor: minciuna. (Codruța Popov)”.
Sâmbătă, 17 august, la Teatrul de Vară Soveja, începând cu ora 21.00, publicul va putea vedea spectacolul „O idee genială”, de Sébastien Castro, din repertoriul Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești (traducere – Adrian Solomon, regie – Paul Chiribuță, asistent regie – Vlad Trifaș, scenografie – Andrada Chiriac, muzica originală – Vlad Trifaș, lighting design – Ionuț Aldea).
Din distribuție fac parte: Bogdan Farcaș, Ion Radu Burlan, Mihaela Popa, Otillia Pătrașcu și Andrei Constantin.
Sinopsis: „Arnaud și Marion formează un cuplu care își dorește să se mute într-un nou apartament și apelează la Cedric, un agent imobiliar șarmant, pentru a-i ajuta, însă bărbatul bănuiește că partenera sa este îndrăgostită de acesta. Printr-o coincidență fericită, Arnaud îl observă în metrou pe Thomas, care este sosia agentului, și îl convinge să joace rolul lui Cedric, pentru a-i discredita acestuia imaginea în față lui Marion. Planul pare perfect, doar că lucrurile nu sunt atât de simple, iar o serie de evenimente neprevăzute complică teribil situația: Cedic și Thomas se intâlnesc din greșeală în casă lui Arnaud, unde, între timp, își face apariția și Jules, fratele geamăn al lui Thomas. Cine ar putea face față unei asemenea încurcături?”.
Duminică, 18 august, de la ora 21.00, la Grădina „Tomis”, va avea loc spectacolul „O poveste super fericită”, de Jon Brittain, aflat în repertoriul Teatrului Municipal „Bacovia” Bacău (traducere – Bogdan Budeș, regie – Horia Suru, asistent regie – Sophie Duncan, scenografie – Raluca Alexandrescu, coregrafie – Sophie Duncan și John Ross, ilustrație muzicală – Petre Ancuța, muzica originală – Matthew Floyd Jones, lighting design – Costi Baciu).
Distribuția este formată din: Eva Cosac, Mădălina Mihai, Minodora Broscoi, Bianca Babașa, Minodora Broscoi, Marian Dumitru, Adi Ionescu, Marian Dumitru, Bianca Babașa, Vlad Nicolici, Alexandru Bodron.
Horia Suru, regizor – „Într-o societate în care fericirea pare a fi obiectivul suprem, povestea noastră explorează curajos și sincer aspecte mai puțin evidente ale existenței noastre – complexitatea tristeții, dar și celebrarea rezilienței și a puterii umane de a face față dificultăților.”
Biletele se pot achiziționa de pe platformele mystage.ro și bilet.ro.
La Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin” săptămâna începe miercuri, 14 august, de la ora 21.00, cu muzicalul „The Color Purple”, regizat de Blitz Bazawule cu Halle Bailey, Elizabeth Marvel, Taraji P. Henson, Colman Domingo și Aunjanue Ellis-Taylor în distribuție
Sinopsis: „O adaptare muzicală a romanului cu același nume semnat de Alice Walker, câștigător al premiul Pulitzer în 1983, The Color Purple spune povestea unei tinere afro-americane care duce o viață plină de încercări în sudul Statelor Unite la începutul secolului XX”.
Filmul de acțiune „Borderlands”, regizat de Eli Roth cu Jamie Lee Curtis, Jack Black, Gina Gershon, Kevin Hart, Ariana Greenblatt, Olivier Richters, Cate Blanchett și Edgar Ramírez în distribuție, va putea fi urmărit vineri, 16 august, de la ora 18.00 și duminică, 18 august, de la ora 17.00.
Sinopsis: „Lilith (Blanchett), o infamă vânătoare de recompense cu un trecut misterios, se întoarce cu reticență la casa ei, Pandora, cea mai haotică planetă din galaxie. Misiunea ei este să o găsească pe fiica dispărută a lui Atlas (Ramírez), cel mai puternic nemernic din univers. Lilith formează o alianță neașteptată cu o echipă de neadaptați – Roland (Hart), un mercenar experimentat aflat în misiune; Tiny Tina (Greenblatt), o preadolescentă sălbatică demolatoare; Krieg (Munteanu), protectorul musculos al Tinei; Tannis (Curtis), un om de știință ciudat care a văzut de toate, și Claptrap (Black), un robot înțelept. Împreună, acești eroi improbabili trebuie să înfrunte o specie extraterestră și bandiți periculoși pentru a descoperi unul dintre cele mai explozive secrete ale Pandorei. Soarta universului ar putea fi în mâinile lor – dar ei vor lupta pentru ceva mai mult: unul pentru celălalt. Bazat pe una dintre cele mai bine vândute francize de jocuri video din toate timpurile”.
Filmul horror și SF „Alien: Romulus”, regizat de Fede Alvarez, cu Isabela Merced, Cailee Spaeny, Archie Renaux, David Jonsson, Spike Fearn și Aileen Wuva în distribuție, va putea fi urmărit la Centrul „Jean Constantin” vineri, 16 august, de la ora 20.00 și sâmbătă, 17 august, de la ora 17.00.
Sinopsis: „Plasat cu acțiunea între Alien (1979) și Aliens (1986), filmul spune povestea mai multor tineri care ajung pe stația spațială de cercetare Romulus,în prezent abandonată, cu speranța de a face rost de echipamente pe care le pot vinde pentru a obține un profit care le-ar îmbunătăți viața pe planeta colonizată de unde provin.”
Filmul de animație „Urșii Boonie: Înapoi pe Pământ”, regizat de Huida Lin, cu Joseph S. Lambert, Sara Secora, Paul ‘Maxx’ Rinehart, Christopher Price și Kieran Katarey în distribuție, este programat sâmbătă, 17 august, de la ora 11.00, dar și duminică, 18 august, de la ora 13.00.
Sinopsis: „Avi, un extraterestru misteriors, aterizează pe muntele Pine Tree și îl întâlnește pe ursul Bramble, cu care se împrietenește imediat. Astfel, ursul nostru află că poporul lui Adi provine de fapt tot de pe Pământ. Cu milioane de ani în urmă, avansata civilizație Rhyotans trăia în prosperitate spre dauna mediului înconjurător. Planeta și-a revenit abia după ce această specie a fost alungată.Când Avi îi arată lui Bramble ruinele antice ale poporului său, o armată de roboți malefici îi atacă.De ce s-a întors Avi pe Pământ? Își va putea proteja căminul de această dată?”.
O altă animație, „10 vieți norocoase”, regizată de Christopher Jenkins, cu Sophie Okonedo, Simone Ashley, Bill Nighy și Jeremy Swift în distribuție, poate fi văzută la Centrul „Jean Constantin” sâmbătă, 17 august, de la ora 13.00 și duminică, 18 august, de la ora 11.00.
Sinopsis: „Beckett este un motan adorabil și extrem de răsfățat care nu știe să aprecieze lucrurile bune din viață sa. Stăpâna lui este Rose, o tânără cercetătoare hotărâtă să salveze albinele de la extincție, l-a găsit și salvat pe pisoi de la un adăpost pentru animale încă de când era puiuț și de atunci au fost mereu doar ei doi.Însă totul e pe cale să se schimbe radical după ce Beckett își pierde și cea de-a noua viață. „10 vieți norocoase” este povestea unui personaj pe cât de pufos pe atât de egoist care învață ce înseamnă altruismul și eroismul atunci când iubești. Uneori e nevoie să încerci mai multe drumuri diferite până ajungi la destinul și cea mai bună versiune a ta!”
„Harold și creionul fermecat”, o altă animație, regizată de Carlos Saldanha cu Zachary Levi, Zooey Deschanel, Jemaine Clement și Alfred Molina, este programată joi, 8 august, de la ora 17.30, dar și sâmbătă, 17 august, de la ora 15.00.
Sinopsis: „În interiorul cărții sale, aventurosul Harold poate da viață oricărui lucru pe care îl desenează cu creionul său purpuriu. După ce crește și se desprinde din paginile cărții pentru a ajunge în lumea fizică, Harold descoperă că are multe de învățat despre viața reală.”
Filmul „Totul se termină cu noi”, regizat de Justin Baldoni cu Blake Lively, Jenny Slate, Brandon Tyles, Justin Baldoni și Hasan Minhaj în rolurile principale, va putea fi văzut la Centrul „Jean Constantin”, sâmbătă, 17 august, de la ora 19.30.
Sinopsis: „Lily crede că a găsit dragostea adevărată alături de Ryle, dar când un incident dureros îi declanșează traume din trecut, trebuie să decidă dacă dragostea e suficientă pentru căsnicia lor. Lucrurile se complică și mai mult atunci când prima ei iubire reapare în viața ei.”
Biletele se pot procura de pe ticketstore.ro.
De asemenea, în perioada 14-18 august, pasionații de tradiții sunt așteptați în fața Muzeului de Artă Populară Constanța, pentru a întâlni meșteri populari din România, prezenți la manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”, care prezintă continuitatea și evoluția în timp a unor meșteșuguri tradiționale, precum: prelucrarea lemnului, olăritul, țesutul, realizarea podoabelor tradiționale, a jucăriilor din fire împletite, dar și prepararea turtei dulci.
Foto: Spectacolul „Antologia dispariției”, în regia lui Radu Afrim